EUR: 335,46 Ft
CHF: 306,11 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Debrecen

Kilencmilliárdból fejlesztenek

A Debreceni Egyetem történetének egyik legjelentősebb infrastrukturális fejlesztése valósul meg 2020-ig az intézményben. A projekt keretében tervezett korszerűsítések a gyakorlati és szakmai képzés megújítását szolgálják.

– A Debreceni Egyetem a 2014–2020 közötti időszakban 53 GINOP-, 31 EFOP- és 6 KEHOP-pályázatot nyert el. Felsőoktatási infrastruktúrája fejlesztésére az EFOP-program keretében 6,2 milliárd forint támogatást kap az intézmény, amelyet 2,6 milliárd saját forrással egészít ki – összegezte Bács Zoltán kancellár.


A legnagyobb értékű beruházás az Egyetem téri campuson épülő többfunkciós tanulóközpont, a Learning Center. A 4450 négyzetméteres létesítmény, amely a Sporttudományi Oktatóközpont mellett épül fel, a különféle nemzetiségű, nagy létszámú diákságot egy tanulóközösséggé integrálja. Többek között előadó-, szemináriumi és vizsgatermeket, tanulói boxokat, elkülönített konzultációs tereket, szervertermet és gépészeti tereket alakítanak ki benne, valamint az egyetemi ajándék- és könyvesbolt is itt kap helyet.

A legnagyobb értékű beruházás az Egyetem téri campuson épülő többfunkciós tanulóközpont, a Learning Center

Mindemellett nagy összegű eszközbeszerzés is történik, a fejlesztések az intézmény minden karát érintik. A Fogorvostudományi Karon 831 millió forintból modernizálják a fogtechnikai és a fantomlabort, továbbá egy kerékpártárolót is kialakítanak. Az Általános Orvostudományi Karon 464 millió forintot fordítanak a skill-laborok fejlesztésére, az átalakítások a Sebészeti Műtéttani Tanszéket és a Szemészeti Tanszéket érintik. 367 millió forintból modernizálja az Élettudományi Épületben és a Főépületben található bölcsészettudományi és természettudományi egységeit az egyetemi könyvtár, a Természettudományi és Technológiai Kar pedig laborokat újít fel a Bem téri intézetében, és nagy értékű berendezésekkel javítja a mérnökképzés feltételeit. A Műszaki Kar új hallgatói tereket alakít ki az Ótemető utcai campusán.


A 4450 négyzetméteres létesítmény a különféle nemzetiségű, nagy létszámú diákságot egy tanulóközösséggé integrálja majd

A Mezőgazdaság, Élelmiszer-tudományi és Környezetgazdálkodási Karon megújul a talajvizsgáló labor és a gépszín, valamint labor-, kísérleti és analitikai műszerekkel bővül az eszközpark. A Bölcsészettudományi Kar tanterem-felújítást, műszaki és informatikai fejlesztéseket tervez a pályázati támogatásból, amelyek az oktatás és a kutatás színvonalának emelését szolgálják. A Klinikai Központ a Belgyógyászati Klinika C épületének tetőtér-beépítésével hoz létre új oktatási tereket. Az EFOP-támogatásnak köszönhetően mindezeken túl jelentős informatikai fejlesztések is megvalósulnak a Debreceni Egyetemen.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kórházigazgató emlékére

    A kórházigazgató emlékére

    75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

  • Tesztüzemben a Zerge

    Tesztüzemben a Zerge

    Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.