2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Belföld

Kisfiával lopatott a hatvani nő

Saját gyermekét vette rá, hogy lopjon az üzletből egy 28 éves nő, aki ellen most eljárás indult.

A 28 éves nő 2018. szeptember 17-én tanítási idő után vitte be kisfiát az egyik hatvani áruházba azért, hogy segítsen neki az általa kiválasztott dolgok eltulajdonításában. Az anya előbb egy dugós kulcskészletet, majd különböző édességeket, valamint egy szandált vett el a polcról és adott át gyermekének, aki azokat – kérésére – a táskájába rejtette. Ezután együtt próbáltak meg fizetés nélkül távozni a helyszínről, de ez már nem sikerült, mert a pénztárnál a biztonsági őr tetten érte őket, és visszavette tőlük a lopott dolgokat, majd értesítette a rendőrséget – áll az Ügyészség honlapján.


Mivel azonban a lopással okozott kár nem haladta meg a szabálysértési értékhatárt, így a vagyon elleni cselekmény kapcsán büntetőeljárás nem indult, a lopást a bíróság szabálysértésként bírálta el. Ezzel egyidejűleg ugyanakkor a Hatvani Járási Ügyészség kiskorú veszélyeztetésének bűntette miatt vádat emelt a gyermekét szabálysértés elkövetésére rábíró anyával szemben, mivel ezzel az erkölcsi és érzelmi fejlődését is veszélybe sodorta. A vádirat arra tartalmaz indítványt, hogy a bíróság ezen cselekmény miatt ítélje felfüggesztett börtönbüntetésre a vád alá helyezett szülőt, akinek egyúttal rendelje el a pártfogó felügyeletét is.

A vonatkozó törvényi rendelkezések szerint azonban az ügyészség nem csupán büntetőjogi, hanem – többek között – a gyermekvédelmi rendszerhez kapcsolódó feladatokat is ellát működése során. Ennek megfelelően az előírt és a szervezeten belül rendszeres szakágak közötti együttműködés keretében a járási ügyészség jelezte a főügyészség közjogi szakágának, hogy az ügyben a lopás kapcsán a gyermek egészséges fejlődését súlyos veszélyeztető körülményt tapasztalt. A főügyészség ennek alapján hatósági eljárást kezdeményezett a kiskorú védelembe vétele érdekében, amit az illetékes gyámhivatalnak kell lefolytatnia. Az eljárás eredményéről az ügyészséget értesíteni kell.


Védelembe vételre akkor kerülhet sor, ha a gyermek fejlődése a családi környezetben a történtek ellenére biztosíthatónak látszik ugyan, de ahhoz szükséges a gyámhatóság szakembereinek a rendszeres segítsége is.

Kapcsolódó Cikkek

 • Gulyás: szabad akaratunkból vittük sikerre a rendszerváltoztatást

  Gulyás: szabad akaratunkból vittük sikerre a rendszerváltoztatást

  Az elmúlt két évszázad történelmi fordulópontjai közül a rendszerváltoztatás volt az, amelyet az ország szabad akaratából, jelentős áldozatok árán sikerre vitt – jelentette ki Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Terror Háza Múzeum 30 éve szabadon című kiállításának vasárnapi megnyitóján.

 • A nap képe: Dagonya

  A nap képe: Dagonya

  A somogybabodi Nemzetközi Off Road Fesztiválon idén sem maradtak szárazon a versenyzők. Európa legnagyobb terepjárós eseményén csaknem 1200 autó és 20 ezernél is több résztvevő merült el a sárban.

 • Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

  Baseball ütővel esett a tanulókocsinak

  Egy 42 éves kamionos férfinak annyira elgurultak a gyógyszeri, hogy baseball ütővel esett neki az előtte lassan haladó tanulókocsinak a 68-as főúton Marcali-Bize irányába.