2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Nyíregyháza

Kislány a pokolban

A Sárdi Mária holokauszttúlélő naplójából készült Kislány a pokolban című monodrámával emlékeztek meg a Holokauszt Nemzetközi Napjáról a Móricz Zsigmond Színház Művész Stúdiójában.

A főszerepet a nyíregyházi születésű Gunyecz Anna színésznő alakította

A főszerepet a helyi születésű Gunyecz Anna színésznő alakította, aki felemelő és nagyszerű alakításával könnyeket fakasztott a nézők szeméből. Az előadás előtt Rosenfled Dániel Imre, a Mazsiszem elnöke, a Nyíregyházi Zsidó Hitközség vallási vezetője megemlékezett a hatmillió zsidó, cigány, embermentő és más mártírhalált halt áldozatról, köztük  a Magyarországról elhurcolt 600 ezer embertársunkról. Az elhurcoltak és meggyilkoltak emlékére hat gyertyát gyújtottak, majd dr. Ulrich Attila, Nyíregyháza alpolgármestere mondott a mai fiataloknak is megfontolásra érdemes emlékbeszédet a vészkorszakról.


Majd Rosenfled Dániel Imre azt hangsúlyozta, hogy nem lehet eléggé kiemelni ennek a darabnak az egyetemes üzenetértékét, amely vallástól, származástól függetlenül mindenkit megérint. Így történt ez az előadás után is, hiszen a nézők még hosszú percekig ülve maradtak, mert fel kellett dolgozniuk a látottakat és halottakat. A darab egyébként immár tizenharmadik éve szerepel a Kazán István Kamaraszínház műsorán. Gunyecz Anna színésznő nagyszerű, magas színvonalú, értékkel bíró előadást valósított meg, a közönség pedig hatalmas vastapssal jutalmazta. A darabot színpadra alkalmazta és rendezte Kriszt László, akinek rendezői tehetsége, elhivatottsága példaértékű a keresztény és zsidó kultúra műveinek magyarországi színrevitelében.

Kapcsolódó Cikkek