2019. november 15., péntek
Albert, Lipót

Belföld

Kovács: Az Európai Bizottság bevándorlókontinenst csinálna Európából

Az Európai Bizottság migráció kezelésével kapcsolatos tervei ellentétesek azzal, amit Magyarország kormánya és a magyar emberek vallanak, Európából bevándorlókontinenst szeretnének csinálni, ezzel viszont Magyarország nem ért egyet – mondta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár hétfőn újságíróknak.

A politikus felidézte: az elmúlt napokban a kormány rendszeresen beszélt arról, hogy hogyan tagadja az Európai Bizottság és az európai intézmények a nyilvánvalót, vagyis azokat a terveket és elképzeléseket, amelyek mind a mai napig érvényben vannak az illegális migrációval kapcsolatban.


Hangsúlyozta: az elképzeléssorozat egyik eleme a migránskártyák rendszere, vagyis az a támogatási rendszer, amelyet gyakorlatilag a legfontosabb döntéshozatali fórumok megkerülésével, azok véleményének kikérése nélkül, az ENSZ különböző alszervezeteivel együttműködve hoztak létre. Csak a nyilvánosságra került adatok alapján több mint 60 ezer ember részesült januárban is ilyen típusú támogatásban és erre a programra 110 millió eurónál is többet, nagyjából 40 milliárd forintot költöttek eddig – tette hozzá az államtitkár.

Kovács Zoltán szerint a migránskártya ezernyi kérdést vet fel és tanúskodik arról is, hogy egy, az illegális migrációt legális migrációvá tevő rendszerről van szó, még akkor is, ha olyan embereknek adják, akik már az Európai Unió területén vannak. “Milyen felfogás már az, milyen cél már az, amikor az Európai Unió azt fogalmazza meg, hogy ezt a kártyát azért adják, hogy ezek az emberek minél hamarabb az Európai Unió belsejébe juthassanak?” – tette fel a kérdést.


Úgy vélte: az illegális migránsként érkező menedékkérők esetében olyan rendszer alakítottak ki, aminek egyetlen célja, hogy menedzselje és Európa belsejébe szállítsa a migránsokat, lehetőleg minél többet.

Az államtitkár hozzátette: a rendszer további eleme a migránsvízum, valamint a kötelező betelepítési kvóta, amelyet az Európai Parlament továbbra sem vett le napirendjéről.

Kitért arra is: április elején tartják majd az Európai Bizottság szervezésében az ötödik migrációs fórumot, amely bár névleg a már Európába érkezettek integrációját tűzte ki célul témaként, a meghívólevélben mégis arról írnak, hogyan lehet biztonságos és állandó utakat teremteni az Európai Unióba a migránsok számára.

Kovács Zoltánt arról is kérdezték, hogy az Európai Néppártból kilép a Horvát Parasztpárt, mert nem akarnak pártszövetségben maradni többek között Orbán Viktorral. Az államtitkár erről azt mondta: ha igaz, hogy a Horvát Parasztpárt a zöldpárti csoportba igyekszik, ahol Sargentini is tevékenykedik, akkor ez mindent elmond róluk. “Inkább az a kérdés, hogy mit kerestek eddig a Néppártban.” – jegyezte meg.

Kovács Zoltán arra a kérdésre, hogy aggasztja-e a kormányt a Néppártban a Fidesszel kapcsolatos “turbulencia” azt mondta: nem aggódnak, mert mindaz, amiről beszélnek, az a valóság.

Szintén kérdésre válaszolva elmondta: nincs tudomása arról, hogy Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker bizottsági elnök szervezett, kétoldalú megbeszélésen találkozott volna a hétvégi EU-arab csúcson.

Arról, hogy a Momentum átragasztja a kormány plakátjait, Kovács Zoltán azt mondta: a kormányhirdetések rongálása nem tartozik az alapjogok közé.

A Jobbik új országgyűlési képviselőjére vonatkozó kérdésre válaszolva az államtitkár azt mondta: a Jobbik alaptermészete nem változott meg, ugyanolyan náci, szélsőséges párt, ami mindig is volt.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Mechanikus szerelő álláslehetőség

  Mechanikus szerelő álláslehetőség

  A Mediaworks Hungary Zrt., ismert és közkedvelt napilapjaival, a Nemzeti Sporttal, a Világgazdasággal, 19 megyei napilappal, női, bulvár-, gasztro-, ifjúsági és sportmagazin-portfóliójával, digitális médiatermékeivel, nyomdáival Magyarország egyik legfontosabb médiavállalata, mely közel 2300 munkavállalót foglalkoztat országszerte.

 • Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Karácsony mindennap sofőrrel jár

  Talán már meg sem lepődünk Karácsony újabb ferdítésén, miszerint az újonnan megválasztott főpolgármester, igyekszik magát igazi zöldnek beállítani, ezért mindenhol hangsúlyozza, hogy tömegközlekedéssel és biciklivel jár.

 • Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  Elég volt az ellenzéki cirkuszokból!

  A parlamenti képviselőkre vonatkozó fegyelmi szabályok szigorítására tett javaslatot a Fidesz-KDNP. Kocsis Máté, a nagyobbik frakcióvezetője megengedhetetlennek nevezte egyes ellenzéki képviselők viselkedését az Országgyűlésben.