EUR: 334,60 Ft
CHF: 304,32 Ft
2019. november 22., péntek
Cecília

Belföld

Kovács Zoltán: Február 25-én a kommunista diktatúra áldozataira emlékezünk

A kommunista diktatúra áldozatairól emlékezünk meg február 25-én; a kivégzettekről, a bebörtönzöttekről, a tönkretettekről akiknek csak annyi volt a bűne, hogy nem fértek bele az osztályharcos eszme szűk keretei közé – fogalmazott az MTI-nek pénteken Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár.

Felidézte: az első Orbán-kormány döntött úgy, hogy végre méltó módon megemlékezünk a kommunizmus áldozatairól.


Elfogadhatatlannak nevezte, hogy a kommunizmust manapság is “nosztalgiával vegyes lelkesedéssel” fogadják Nyugat-Európában. “Miközben mi, itt a közép-európai régióban bőrünkön tapasztaltuk milyen elnyomásban, félelemben élni” – tette hozzá.

Kovács Zoltán kiemelte: napjainkban Magyarországon “szabadságban és biztonságban élünk, van magunk választotta jövőnk, szemben a diktatúrával”. “Megértettük, hogy csak akkor lehetünk szabadok, ha soha többé nem mondunk le a nemzeti szuverenitásunkról” – fogalmazott.


Az államtitkár elmondta: hétfőn a központi programok keretében a Terror Háza Múzeumban egész nap rendkívüli történelem órával, valamint csoportos tárlatvezetéssel várják az érdeklődőket. A tárlatvezetésen olyan ismert emberek is részt vesznek, mint Ákos, Nagy Feró, Zsédenyi Adrienn.

A Hősök falánál egész nap gyertyagyújtással róhatják le tiszteletüket a megemlékezők.

A központi megemlékezésen Trócsányi László igazságügy miniszter és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója mond beszédet.

A hétfői emléknapon Terror Háza Múzeum egész nap ingyenesen látogatható.

Az Országgyűlés 2000-ben nyilvánította február 25-ét a kommunizmus áldozatainak emléknapjává, annak emlékére, hogy 1947-ben ezen a napon tartóztatták le jogellenesen, majd hurcolták el a Szovjetunióba Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Folyamatosan fejlődik a közoktatás

  Folyamatosan fejlődik a közoktatás

  A köznevelés napja alkalmából a Lokál az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével összeszedte az utóbbi években zajló legfontosabb intézkedéseket, amelyek a terület fejlesztése során mentek végbe.

 • Jön az újabb gazdaságvédelmi akcióterv

  Jön az újabb gazdaságvédelmi akcióterv

  Jön a második gazdaságvédelmi akcióterv, a negatív gazdasági folyamatok csökkentése céljából. Az ellenzéknek gyereknapot tartana a kormány, mert nem képesek felnőttként viselkedni a parlamentben.

 • Folyamatosan provokál az ellenzék

  Folyamatosan provokál az ellenzék

  Tarthatatlan állapotok uralkodnak a parlamentben. Az ellenzéki képviselők ugyanis Mónika – show színvonalú beszólogatásokkal és állandó provokálással igyekeznek fenntartani a káoszt az Országgyűlésben.

 • Gyurcsány embere zsarolhatta Borkait

  Gyurcsány embere zsarolhatta Borkait

  Ezer szállal kötődik Borkai Zsolt feltételezett zsarolója Gyurcsány Ferenchez és a DK-hoz. A korábbi válogatott labdarúgó Póczik József a 2014-es önkormányzati választáson egyéni képviselőként indult a Gyurcsány-párt színeiben, majd egy évvel később a párt alelnöke lett Győrben.