EUR: 329,89 Ft
CHF: 301,37 Ft
2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Egyéb Pécs

Közeledik a busójárás, hamarosan itt a tavasz!

Minden eddiginél több, 1600 maskarás űzi el a telet az idei busójáráson, ami február 28-án kezdődik Mohácson. A szervezők ebben az évben is több tízezer résztvevőt várnak a messze földön híres farsangi fesztiválra. Több száz népművész, iparművész, kézműves, vendéglős pakolja ki áruját a Duna-parti városban. 

Bár a sokacok a 18. században telepedtek le Mohácson, még most is szerves részét képezik a 20 ezer fős városkának. Jelenleg a lakosok 10 százaléka rendelkezik horvát felmenőkkel, de olyannyira ápolják hagyományaikat, hogy miattuk kezdték el a busójárást.

A busójárás hat napja alatt mintegy 35 helyszínen reggeltől estig nyolcvan programra várják az érdeklődőket.


A busójárás nemcsak télűzés, hanem egy oltalmazó, termékenységi ünnep is egyben Fotó: PKK

 

A fő programokat március 3-án, farsangvasárnap rendezik: a busók ekkor kelnek át csónakkal a Dunán, vonulnak fel a belvárosban, teszik vízre a farsangi koporsót, avatnak új busókat és gyújtanak hatalmas máglyát Mohács főterén. A busójárás éppen tíz évvel ezelőtt került fel az UNESCO által az emberiség szellemi kulturális örökségének reprezentatív listájára.

Tudta? A sokácok farsangi fesztiválját egy 1783-as feljegyzés említi először. A mohácsi sokácok körében élő legenda szerint furfangos őseik a török megszállás elől a Duna túlsó partján lévő Mohács-szigetre menekültek. Álruhákat öltve tértek vissza a folyón átkelve és rajtaütöttek a babonás törökökön, akik az ijesztő maskarásoktól megrémülve fejvesztve menekültek a városból.

A népszokás idei részletes programja a www.mohacsibusojaras.hu oldalon is megtalálható.

Kapcsolódó Cikkek

  • Kiszabadult a Mikulás!

    Több mint 260 cserkész érkezett az ország több pontjáról a Templom úti templomkertben megrendezett Szolnoki Mikulás Csatára. A csapatok kötélhúzáson, számháborún és kő-papír-ollón is összemérhették tudásukat, a fő program azonban a fogságba esett Mikulás kiszabadítása volt, akit gonosz földönkívüli lények ejtettek rabul.

  • Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    Nevezz és nyerj a Csarnok Kupán!

    A 39 éves múlttal rendelkező Csarnok Kupa a térség egyik kiemelkedő téli teremlabdarúgó tornája, mely az elmúlt években nemzetközi eseménnyé nőtte ki magát.
    Az MLSZ Zala Megyei Igazgatóságának szakmai partnerségével rendezett tornára három kategóriában – Öregfiúk 2. (45+), Öregfiúk 1. (34+), Felnőttek – lehet nevezni.