2019. augusztus 20., kedd
István

Belföld

Közös sajtótájékoztatót tartott Szijjártó Péter és Mike Pompeo

Mint arról már beszámoltunk, Budapesten kezdte meg európai körútját Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere. Most közös sajtótájékoztatón beszéltek Szijjártó Péter külügyminiszterrel.

Szijjártó Péter, külgazdasági és külügyminiszter a sajtótájékoztató elején kijelentett, hogy órisi megtiszteltetés Mike Pompeo budapesti látogatása. Szólt arról is, hogy az amerikai külügyminiszter korábban ígéretet tett a látogatásra, és ezt be is tartotta. Elkezdtük újjáépíteni a magyar-amerikai kapcsolatrendszer harmadik pillérét, a politikai kapcsolatokat – tette hozzá. Ennek legfőbb oka, hogy a Trump-kormányzat és a magyar kormányzat hasonló nézeteket vall az élet sok területén – mondta a külügyminiszter – írja az Origo.


A lap beszámolója szerint Mindkét kormány számára fontos a határok védelme, a keresztény kultúra védelme, és két ország együttesen lép fel Izrael méltányos elbírálása mellett – mondta Szijjártó. Mi elvi alapon vétóztunk meg minden olyan uniós döntést, ami elvi alapon kritizálta az amerikai külpolitikát – tette hozzá. Olyan külpolitikát folytatunk, ami lehetővé teszi, hogy őszinték legyünk egymás között. Szijjártó közölte, Magyarországnak nagyon fontos a 150 ezer kárpátaljai magyar, és mindig ki fog állni az érdekeikért. Szijjártó Péter szólt arról is, hogy őszintén beszéltek a kínai és az orosz befolyásról. Magyarországra mindig számíthat az USA, mint stabil katonai szövetséges – tette hozzá.

Komoly előrelépés, hogy az USA és Magyarország közötti védelmi együttműködést sikerült modernizálni, a tárgyalásokat lezárták, és az új verzió a honvédelmi bizottság elé kerül -hangsúlyozta Szijjártó. Közép hatótávolságú légvédelmi rendszer beszerzésében előrehaladott tárgyalások folynak, és ezért is a honvédelmi bizottsághoz fordul a kormány – tudatja az Origo.


A portál szerint nem véletlen, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter Magyarországon kezdi meg európai körútját, tekintve, hogy a magyar kormányfő Donald Trump egyik legbiztosabb

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Óriási az érdeklődés az augusztus 20-i programokon

    Rendkívüli események nélkül zajlanak az augusztus 20-ai rendezvények Budapesten, a programokra rekord számú látogatót várnak – közölte Kovács Zoltán államtitkár, az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs vezetője a Magyar ízek utcájában tartott sajtótájékoztatóján, Budapesten.

  • A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA űrszondát küld a Jupiter Európé nevű holdjára

    A NASA illetékesei megadták a hivatalos hozzájárulást ahhoz, hogy űrszondát küldjenek néhány év múlva a Jupiter Európé nevű holdjára, a jégkéreg borította holdat a lehető legnagyobb részletességgel akarják feltárni az amerikai űrkutatási hivatal tudósai.