EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Székesfehérvár

Kultúrmisszió az oktatásban

Háromnapos továbbképzés Fehérváron

A gyerekek, a jövő nemzedékek oktatása mindig kulcskérdés. A módszerek mindig vitát jelentenek a pedagógusok körében, ki ezt, ki azt tartja üdvözítőnek. Tekintettel a gyerekek életkorára, a játék lehet a legfőbb alapja e tevékenységnek. Különösen a kicsik esetében. A népi játékok népszerűek, hol gyakran, hol ritkábban használják azokat. Most Fejér székhelyén találkozhattak egy jó megoldással az érdeklődők. Háromnapos workshopot tartott Balatoni Kata néptáncpedagógus, neveléstudományi kutató, az Így tedd rá! mozgalom programgazdája. A vidám zenés-táncos foglalkozáson a térségből 30 pedagógus vett részt, köztük a mozgalom helyi referenciaintézménye, az Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagóvodája is.


A Balatoni Kata által kifejlesztett élménypedagógia népijáték- és néptáncmódszertani eszközöket ötvöző óvodai és iskolai program, a pedagógusok számára kifejlesztett, gyakorlati segítséget nyújtó akkreditált képzés, amely 2010 óta működik.

– A mai nap és a foglalkozáson részt vevők népes tábora jól példázza, hogy szerencsére már nem csak az én kultúrmisszióm az, hogy a magyar népi kultúra adta lehetőségeket felhasználva fejlesszem a gyerekeket. Régóta tudjuk, hogy a játék és a tánc, mint közösségi élmény, hatalmas szerepet játszik a gyerekek életében. A népi játékok segítségével az összes kompetencia fejleszthető, így egy olyan tudatos pedagógiai eszköz van a kezünkben, amellyel indirekt módon járulhatunk hozzá a gyerekek fejlődéséhez, hiszen a játék örök – mondta a kutató.


A székesfehérvári Árpád Úti Óvoda Vízivárosi Tagintézményeinek óvodapedagógusai 4-5 éve ismerkedtek meg a módszerrel egy roadshow keretében. Az ott tanultakat már akkor igyekeztek beépíteni a mindennapi nevelésbe, a közép-dunántúli régióban elsőként, országosan hatodikként csatlakoztak a programhoz. Mindennapi munkájukban játékokkal használják az itt tanultakat, és általában heti rendszerességgel jelennek meg komplexen az énekes, táncos és fejlesztőjátékok, halhattuk Bagocsai Kata óvodapedagógustól. Referenciaintézményként rendelkeznek a módszerhez szükséges babzsákokkal, gumikötelekkel, tulipánokkal, kötelekkel, diókkal és zenei anyaggal. Fontosnak tartják a továbbképzéseket, hogy a különböző ünnepkörökhöz tartozó hagyományokat még jobban elsajátíthassák, és még autentikusabban tovább adhassák azokat a gyerekeknek.

– Ez a kultúrmisszió a magyar népi hagyományokon keresztül olyan dolgokat tanít meg a legfogékonyabb korosztálynak, ami egész életükön át segíthet majd nekik. Remélni tudom csak, hogy egyszer ez a módszer, amelyre méltán büszkék lehetünk, része lesz a nemzeti alaptantervnek! Kívánom, hogy vigyék be a zene és a mozgás örömét a gyerekek mindennapjaiba! – tette hozzá Horváth Miklósné, a 3. számú választókerület önkormányzati képviselője.

Kapcsolódó Cikkek