EUR: 335,46 Ft
CHF: 306,11 Ft
2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Székesfehérvár

L. Simon László: Van mire büszkének lennünk

Kortárs műcsarnok Kápolnásnyéken

L. Simon László beszél a megnyitón Fotó: FB

Kápolnásnyéken, a Halász-kastélyban rendezték meg a Szolnoki Művésztelep kiállítását amelynek házigazdája a Velencei-tó mellett élő L. Simon László országgyűlési képviselő volt, aki elmondta, hogy a kastély felújítása lehet a térség további fejlődésének egyik kulcsa.


Ön hihetetlenül sokat tett a tóért és a környék kultúrájáért. Mégis azt mondom, hogy az ellátottságot tekintve lehetne javítani a helyzeten – igaz, a Halász-kastély kiemelkedik, és nem csak e szűkebb pátriában.

A Halász-kastély felújításával alapítványunknak az volt a célja, hogy a környéken élő 30 ezer és a nyáron itt megforduló 100 ezer embernek minőségi kulturális kínálatot tudjunk nyújtani. Két éve működik az intézmény, és látjuk, hogy az ide jegyet váltó közönségünk jó része Székesfehérvárról és Budapestről érkezik. Sikerült olyan központot kialakítani, amely messze túlmutat Kápolnásnyék és a Velencei-tó vonzáskörzetén, amire büszke is vagyok, de ehhez az kellett, hogy ne kössünk szakmai kompromisszumot. Fontos és nemes feladat, amit a művelődési házaink végeznek, mégis a Halász-kastély esetében a klasszikus múzeumi és kortárs műcsarnoki funkciót és feladatot tervezzük megvalósítani. Remélem, hogy törekvésünk helyességét az idő igazolja.


Nyáron a Velencei-tó mellett kiemelkedő kulturális rendezvények vannak. Popstrand Agárdon, szabadtéri színház Velencén, országos ifjúsági találkozó Velencén. De mi van télen?

Télen a térség alvóvárosként működik. De a ma itt lévő sokaság, az általuk keltett zaj azt jelzi, hogy nagyon sokan jönnek ide egy jó program kedvéért. Ott beszélget Gulyás Dénes Kossuth-díjas operaénekes, Wehner Tibor kiváló művészettörténész nyitotta meg a kiállítást, amott láthatjuk Nagy Benedek szobrászművészt Mórról, továbbá megtisztelt bennünket jelenlétével Korsós Zoltán, a Magyar Természettudományi Múzeum főigazgatója is, és még sorolhatnám. Mindez azt igazolja, hogy a szezonális intézmény béklyójából ki lehet törni, és ha télen is jó programokat tudunk nyújtani, nem marad el a siker. Remélem, nem csupán a megnyitón, hanem a hétköznapokon is sokan látogatják majd a kiállítást, ugyanúgy, ahogy a két ünnep között a honfoglalás kori aranykincseket bemutató tárlatunkat. Jó programokkal, jó kommunikációval, jó marketinggel sok embert lehet megszólítani.

Ön szerint nem bírna el több támogatást e terület?

Nem vagyok elégedetlen. A jelenlegi politika sokat tesz a kultúráért, az elmúlt években nagyon sok anyagi támogatást adott e területnek, sok új intézmény jött létre, sok intézmény fenntartásához járult és járul hozzá az állam. De az irodalmi élet, a művészeti ágak támogatása is nőtt. Van mire büszkének lennünk, és bár folyamatosan lehet hiányérzetünk, ez nem a politika miatt van, annál összetettebb, bonyolultabb folyamat. Ha megnézzük, hogy mi minden változott a Velencei-tó környékén, milyen kezdeményezéseink voltak annak érdekében, hogy a táj arculata változzon, fizikai és szellemi értelemben egyaránt, akkor elmondhatom, nem voltak hiábavalóak a küzdelmeink. Tudom, nehéz kitörni a provincializmusból, tudom, milyen nehéz leküzdeni a kispolgári beidegződéseket, de nekünk, akik a kultúra szervezésével foglalkozunk, az a feladatunk, hogy mindenkit megszólítsunk, azokat is, akik a kultúrát a mindennapokban nem helyezik  a középpontba. Különösen figyelnünk kell a jövő nemzedékére, a gyerekekre, a fiatalokra. Látható most is, hogy a kiállítás megnyitására sokan elhozták magukkal a gyerekeiket, unokáikat, és ez nagyon jó, mert ők lesznek azok, akik a jövőben múzeumokba, hangversenyekre, színházba, bemutatókra járnak.

Kapcsolódó Cikkek

  • A kórházigazgató emlékére

    A kórházigazgató emlékére

    75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

  • Zenével emlékeznek Ady Endrére

    Zenével emlékeznek Ady Endrére

    Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.