EUR: 351,24 Ft
CHF: 330,03 Ft
2020. július 02., csütörtök
Ottó

Egyéb Ózd

Lengyel látogatók érkeztek városunkba

A lengyelországi Chorzów testvérváros tanulói és tanárai érkeztek ózdi testvériskolájukba, a Sajóvárkonyi Általános Iskolába. A két iskola kapcsolata 2005-ben kezdődött, és 2015-ig éveken át kölcsönösen látogatták egymást. Ekkor azonban a jelenlegi városvezetés már nem támogatta a vendégek fogadását, ezért a kapcsolat három évig szünetelt. 

Ám 2018 októberében megjelent a Waclaw Felczak Alapítvány pályázati kiírása, amelyre a várkonyi iskola sikeresen pályázott, és így lehetővé vált a folytatás. Ebből a pénzből látták vendégül három napon át a chorzówi iskola 14 tanulóját és hat felnőtt kísérőjüket. A szállás a régi Ady Endre kollégiumban volt, a reggelit egy helyi vállalkozó és a Gábor Áron Szakképző Iskola tankonyhája biztosította. A vendégek látogatást tettek az ózdi városházán, a zeneiskolában – ahol rendkívül színvonalas előadást hallhattak –, a MANDA-ban és a NFÉ-ben is, majd Szilvásváradon megtekintették az új lovas komplexumot. A fogadó iskola nyolcadikos diákjaival együtt kirándultak az edelényi Coburg-kastélyba, és megnézték az ottani görögkatolikus templomot is, majd az aggteleki cseppkőbarlangban túráztak festői környezetben. Ez a feledhetetlen néhány nap újra bizonyította, hogy Vengri–polak dwa bratanki!, vagyis Magyar–lengyel két jó barát! – tudtuk meg az ózdi intézmény beszámolójából.


Fotó: Sajóvárkonyi iskola
Az Aggteleki cseppkőbarlang lenyűgözte a lengyel vendégeket

Kapcsolódó Cikkek

 • Mehetünk már szaunázni?

  Mehetünk már szaunázni?

  Az országszerte bevezetett enyhítéseknek köszönhetően sorra nyílnak a fürdők, beüzemelik a strandokon a termálmedencéket is és befűtötték a szaunákat.

 • Kupa vagy liga?

  Kupa vagy liga?

  Az Atomerőmű KSC Szekszárd jelezte az Európai Kosárlabda Szövetségnek, hogy a következő szezonban az Európa Kupa helyett az Euroligában szeretne indulni.

 • A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiság jelképe

  A polgárőrség ma a modern hazafiságot jelképezi Magyarországon – mondta Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízott szombaton Felsőtárkányban, a regionális polgárőr-napon.