EUR: 326,36 Ft
CHF: 294,66 Ft
2019. július 18., csütörtök
Frigyes

Egyéb Ózd

Lengyel látogatók érkeztek városunkba

A lengyelországi Chorzów testvérváros tanulói és tanárai érkeztek ózdi testvériskolájukba, a Sajóvárkonyi Általános Iskolába. A két iskola kapcsolata 2005-ben kezdődött, és 2015-ig éveken át kölcsönösen látogatták egymást. Ekkor azonban a jelenlegi városvezetés már nem támogatta a vendégek fogadását, ezért a kapcsolat három évig szünetelt. 

Ám 2018 októberében megjelent a Waclaw Felczak Alapítvány pályázati kiírása, amelyre a várkonyi iskola sikeresen pályázott, és így lehetővé vált a folytatás. Ebből a pénzből látták vendégül három napon át a chorzówi iskola 14 tanulóját és hat felnőtt kísérőjüket. A szállás a régi Ady Endre kollégiumban volt, a reggelit egy helyi vállalkozó és a Gábor Áron Szakképző Iskola tankonyhája biztosította. A vendégek látogatást tettek az ózdi városházán, a zeneiskolában – ahol rendkívül színvonalas előadást hallhattak –, a MANDA-ban és a NFÉ-ben is, majd Szilvásváradon megtekintették az új lovas komplexumot. A fogadó iskola nyolcadikos diákjaival együtt kirándultak az edelényi Coburg-kastélyba, és megnézték az ottani görögkatolikus templomot is, majd az aggteleki cseppkőbarlangban túráztak festői környezetben. Ez a feledhetetlen néhány nap újra bizonyította, hogy Vengri–polak dwa bratanki!, vagyis Magyar–lengyel két jó barát! – tudtuk meg az ózdi intézmény beszámolójából.


Fotó: Sajóvárkonyi iskola
Az Aggteleki cseppkőbarlang lenyűgözte a lengyel vendégeket

Kapcsolódó Cikkek

 • A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  A Vodafone felvásárolja a UPC-t

  Az Európai Bizottság jóváhagyta, hogy a Vodafone csoport 18,4 milliárd euróért megvásárolja a Liberty Global német, cseh, román és magyar leányvállalatát, így a UPC Magyarországot is.

 • Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor: Ezzel a fejlesztéssel kerületünk betegellátása is javul

  Pintér Gábor, a Fidesz–KDNP XV. kerületi frakcióvezetője, kerületünk polgármesterjelöltje és Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere adta át a Nyírő Gyula Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetben azt az két digitális diagnosztikai eszközt, illetve a hozzájuk tartozó informatikai fejlesztést, amely az Egészséges Budapest Programból nyújtott 280 millió forintos támogatásnak köszönhetően valósult meg.

 • A kenyér teremtői

  A kenyér teremtői

  Az 1987-ben újjáalakult Sóshalmi Olvasókör minden évben megemlékezik a régi magyar hagyományokról, így például nyáron az aratási szokásokról is.