EUR: 334,17 Ft
CHF: 306,73 Ft
2019. november 14., csütörtök
Aliz

Egyéb Ózd

Lengyel látogatók érkeztek városunkba

A lengyelországi Chorzów testvérváros tanulói és tanárai érkeztek ózdi testvériskolájukba, a Sajóvárkonyi Általános Iskolába. A két iskola kapcsolata 2005-ben kezdődött, és 2015-ig éveken át kölcsönösen látogatták egymást. Ekkor azonban a jelenlegi városvezetés már nem támogatta a vendégek fogadását, ezért a kapcsolat három évig szünetelt. 

Ám 2018 októberében megjelent a Waclaw Felczak Alapítvány pályázati kiírása, amelyre a várkonyi iskola sikeresen pályázott, és így lehetővé vált a folytatás. Ebből a pénzből látták vendégül három napon át a chorzówi iskola 14 tanulóját és hat felnőtt kísérőjüket. A szállás a régi Ady Endre kollégiumban volt, a reggelit egy helyi vállalkozó és a Gábor Áron Szakképző Iskola tankonyhája biztosította. A vendégek látogatást tettek az ózdi városházán, a zeneiskolában – ahol rendkívül színvonalas előadást hallhattak –, a MANDA-ban és a NFÉ-ben is, majd Szilvásváradon megtekintették az új lovas komplexumot. A fogadó iskola nyolcadikos diákjaival együtt kirándultak az edelényi Coburg-kastélyba, és megnézték az ottani görögkatolikus templomot is, majd az aggteleki cseppkőbarlangban túráztak festői környezetben. Ez a feledhetetlen néhány nap újra bizonyította, hogy Vengri–polak dwa bratanki!, vagyis Magyar–lengyel két jó barát! – tudtuk meg az ózdi intézmény beszámolójából.


Fotó: Sajóvárkonyi iskola
Az Aggteleki cseppkőbarlang lenyűgözte a lengyel vendégeket

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.