EUR: 323,17 Ft
CHF: 288,30 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Sport

Lisszabonban tisztelettel ápolják Guttmann Béla és Fehér Miklós emlékét

Sok szó esett és esik a napokban a magyar labdarúgásról Lisszabonban. Az egyik apropó a Portugáliában máig nagy tiszteletnek örvendő edző, a Benficát két Európa Kupa győzelemig vezető Guttmann Béla születésének 120. évfordulója. A másik egy szomorú dátum: 15 esztendje a pályán veszítette életét Fehér Miklós, a Benfica magyar válogatott játékosa.

Guttmann születésének évfordulóján Magyarország lisszaboni nagykövetsége, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztálya, valamint a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum együttműködésével „Magyarok a portugál labdarúgásban” címmel kiállítás nyílt a Portugál Nemzeti Sportmúzeumban. A tárlat ünnepélyes megnyitóján dr. Szabó Lajosnak, a budapesti sportmúzeum igazgatójának előadásából kiderült, hogy a portugál labdarúgás sikertörténete ezer szállal kötődik a magyar futballhoz. A lisszaboni piros-fehérek magyar edzők, Hertzka Lipót, Biri János, Guttmann Béla és Baróti Lajos irányításával 12 bajnoki címet, öt ezüst- és három bronzérmet szereztek. Az eseményre egyébként meghívást kapott dr. Váczi János, Budapest XII. kerületének alpolgármestere, Baróti Lajos unokája is.


Talán nem ismert, hogy a magyar és német felmenőkkel rendelkező Augusto Sabbo-t a portugál labdarúgás nagy teoretikusának tartják, a lisszaboni mérnök nevéhez fűzödik a kiállításon is látható első portugál nyelvű labdarúgó szakkönyv. Sabbo nem csupán elméletben volt kitünő, a Sporting edzőjeként az 1923/1924-es idényben bajnokí címhez juttatta a Benfica örök riválisát.

A Sporting történelemkönyvében aranybetűkkel kapott helyet Lelovics Gyula, Jenny Rudolf, Possák Vilmos, Konrád Jenő, Peics Sándor, Fábián József és Szabó József, a magyar szakemberek nyolc bajnoki aranyéremhez segítették a csapatot. Szabó mellesleg a Porto gárdájával is nyert bajnokságot.


Nem csupán edzőket adtunk Portugáliának, Fehér Miklós mellett további olyan ismert játékosokat is, mint Mészáros Ferenc, Katzirz Béla kapus, vagy éppen a Porto színeiben szerepelt egykori ferencvárosi, Lipcsei Péter, hogy csak a legújabb kor magyarjait említsük.

Külön említést érdemel a marosvásárhelyi Bölöni László, aki játékosként a  Steaua Bukaresttel Bajnokok Ligáját is nyert, az erdélyi szakember a Sportinggal bajnokságot, kupát és szuper kupát érdemelt ki. Nem mellesleg Bölöni idította el szédületes karrierjén Cristiano Ronaldót, volt bátorsága pályára küldeni az akkor 16 esztendős ifjút, napjaink egyik legnagyobb futball csillagát.

A Benficánál nem felejtették el Guttmann Bélát és Fehér Miklóst sem, a Benfica stadionjánál, az Estádio da Luz-nál mindkettőjüknek szobra áll. A kettős évforduló alkamával együtt koszorúztak a szurkolók által Catedralnak nevezett létesítménynél a lisszaboni magyar nagykövetség, a Külgazdasági és Külügyminisztérium Sportdiplomáciai Főosztályának vezetői a klub elnökségének tagjaival.

Mind a magyar, mind pedig a portugál emlékezők felelevenítték azt a legendát, amely szerint Guttmann Béla második európai kupasikere után fizetési vitába keveredett a Benfica elnökével, és miután az elöljáró nem kívánt plusz pénzt adni neki, az edző megátkozta a klubot. Közölte, hogy nélküle a Benfica 100 évig nem szerez nemzetközi kupagyőzelmet. A Guttmann-átok érezhetően működik, a Benfica azóta nyoc nagy európai kupa döntőjében vérzett el, s valóban nem nyert semmit.

A magyar delegáció Lisszabonban tárgyalásokat folytatott a magyar-portugál sportkapcsolatokról az Oktatási Minisztérium sport államtitkárságán, továbbá a portugál főváros önkormányzata sportért felelős részlegének a vezetőjével, valamint lisszaboni Nova egyetem testnevelési karának rektorával. A két ország területe és lakosainak száma szinte azonos, s még egy hasonlóság: Budapest 2019-ben Európa Sportfővárosa, a testvérvárosa, Lisszabon pedig 2021-ben viselheti majd ezt a címet.

Kapcsolódó Cikkek