EUR: 323,25 Ft
CHF: 288,61 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb I.kerület XII.kerület XXII.kerület

Lukács Zsófia: Nagy örömmel tölt el mindenféle feladat, amely műemlékekhez, régi épületekhez kapcsolódik

Dr. Lukács Zsófia belsőépítész húsz éve él családjával Budafokon. Dolgozott a Mátyás-templom műemléki felújításának belsőépítészeként, jelenleg a budavári Pénzügyminisztérium épületében rekonstruálja fotók alapján a II. világháborúban elpusztult belső tereket. A négygyermekes édesanya munkája mellett a Királyháza-MOM Természetbarát Társaságot is vezeti férjével közösen.

Lukács Zsófia fő profilja műemlék belső terek rekonstrukciója, korhű bútorok és berendezési tárgyak rekonstruálása, tervezése és a kivitelezés irányítása.


– Végzettségem szerint belsőépítész tervező vagyok, de a diploma óta eltelt évek alatt beleszerettem, és a MOME doktori iskolájában beletanultam a XV–XVII. századi bútor- és enteriőrtörténet kutatásába. Mindig nagy örömmel tölt el mindenféle feladat, mely valamilyen módon műemlékekhez, vagy csak egyszerűen régi épületekhez, enteriőrökhöz, bútorokhoz kapcsolódik – tudtuk meg az alapos tudományos és művészi munkát végző Zsófiától, aki családjával együtt nagyon szereti lakóhelyét is.

– Húsz éve vagyunk boldog budafoki polgárok, gyerekeink már itt születtek. Mind a négy zenét, illetve néptáncot tanul a Nádasdy Kálmán Művészeti Iskolában, helyi együttesek aktív tagjai, valamint volt és jelenlegi gyermekvasutasok. Az ő nevelésük rengeteg segítséget nyújt az általam tervezett kiállítások közérthetővé tételében.


Lukács Zsófia alkotta meg a visegrádi királyi palota középkori enteriőrjeit, a szigligeti vár konyháját, ő volt a gyulai Almásy-kastély cselédrészért felelős szakértője és a teljes kiállítás társkurátora. Ezzel egy időben Füzér várában tervezte meg korabeli leltárak alapján a belső tereket, a munka során szerzett tapasztalatait a Füzér dekódolva című új könyvében is megörökítette. A könyv megírása a kiállítás megnyitása óta ért benne, hogy összegezze mindazt a tudáskincset, amelyet a vár belső rekonstrukciójának kapcsán összegyűjtött. A belsőépítész azt is elárulta, a másik kedvenc munkája a gyulai Almássy-kastély volt.

– A kihívást az jelentette, hogy hogyan lehet a kastély mindennapi életét és a működését testközelbe hozni, olyan témákat kiragadni – mint például a vízfelhasználás, hulladékkezelés vagy női higiénia –, ami a mai embernek is magától értetődő.

Lukács Zsófia az elmúlt években az egri és a diósgyőri vár felújításánál és egy középkori emléktanterem kialakításánál kamatoztatta tudását. Jelenleg a budavári Pénzügyminisztérium épületén dolgozik többekkel együtt, ahol fotók alapján kell rekonstruálni a II. világháborúban elpusztult belső tereket. Gyermekei nevelése és munkája mellett a természetjárás okoz örömet neki.

– Férjemmel együtt a XII. kerületi támogatással működő Királyháza-MOM Természetbarát Társaságot is vezetjük, melynek keretében családoknak szervezünk könnyen teljesíthető túrákat, táborokat tartunk és megismertetjük az emberekkel a természet és a műemlékek szeretetét.

Kapcsolódó Cikkek