EUR: 326,20 Ft
CHF: 288,96 Ft
2019. május 20., hétfő
Bernát, Felícia

Belföld

Magyarországon is megkezdi működését az európai uniós gyógyszerazonosítási rendszer

Magyarországon is megkezdi működését az új európai uniós gyógyszer eredetiség ellenőrző rendszer – közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) pénteken az MTI-vel.

Az Európai Bizottság döntése nyomán – a betegek nagyobb biztonsága érdekében – a gyógyszerhamisítás visszaszorítását szolgáló új szabályok lépnek életbe szombaton.


Az OGYÉI a közleményében azt írta: az Európai Unióban évente 10 milliárd eurós veszteséget okoz a gyógyszerhamisítás. Magyarországon a gyógyszerbiztonság rendkívül magas fokú, hamisított gyógyszereket gyakorlatilag csak az interneten keresztül, illegálisan lehet beszerezni, amit a törvény szigorúan büntet.

Az új gyógyszerazonosítási rendszer bevezetése felmenő rendszerű: a korábban gyártott gyógyszerek a lejárati idejük végéig – akár 5 évig – még forgalomban lehetnek. Az újonnan gyártott, a korábbiakkal megegyező összetételű gyógyszerek csomagolása viszont már tartalmazza az előírt két biztonsági elemet. Ezek egyike a QR-kódhoz hasonló egyedi azonosító jel, amit a gyógyszertárakban olvasnak le, a másik pedig a doboz bontatlanságát garantáló fizikai eszköz. A dobozt csak ennek megsértésével lehet kinyitni – írták.


Az új ellenőrzési rendszerre való felkészülés jegyében az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) irányításával a kórházak nem közforgalmú patikáinak technikai felkészítése megtörtént. Ennek keretében többek között 160 vezeték nélküli kézi szkennert is beszereztek, amelyeket az ÁEEK ingyen biztosított a fenntartása alatt álló kórházaknak.

A közforgalmú gyógyszertárak felkészülését a tiszti gyógyszerészi hálózaton keresztül az OGYÉI felügyeli. Az érintett gyógyszerek megtalálhatók az OGYÉI gyógyszer-adatbázisában, valamint az összes gyógyszert tartalmazó táblázatban is – olvasható az OGYÉI közleményében.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • Európa jövőt választ

  Európa jövőt választ

  Május 26-án rendezik Magyarországon az európai parlamenti választást, amelynek tétje, hogy bevándorlókontinens lesz-e Európa, vagy megőrzi keresztény gyökereit.

 • Továbbra is imád minket Hollywood

  Továbbra is imád minket Hollywood

  Magyarország népszerűsége a hollywoodi filmprodukciók tekintetében továbbra is töretlen –  derült ki a The Hollywood Reporter cikkéből.

 • Az erzsébetvárosi zengerájok titkai

  Az erzsébetvárosi zengerájok titkai

  Budapest belvárosában nem csak napjainkban, hanem már az 1860 – as években is pezsgő-nyüzsgő élet zajlott. A mai romkocsmák elődei, a zengerájok, dalcsarnokok és mulatók mellett egy-egy házban a borbélytól kezdve a házasságközvetítőn át,egészen a mészárszékig, minden megtalálható volt.