EUR: 331,04 Ft
CHF: 303,07 Ft
2019. december 11., szerda
Árpád, Árpádina

Külföld

Magyarországot a bevándorláspolitikája miatt támadják

Nem az európai parlamenti választási kampányban kell a Magyarország ellen politikai megfontolásból indított hetes cikkely szerinti eljárást megtárgyalni, de ezen a téren az Európai Unió soros elnökségét ellátó Románia részéről “nem hiányzik a jó szándék” – mondta Gulyás Gergely az MTI-nek hétfőn, miután George Ciambával, a román kormány európai ügyekért felelős miniszterével tárgyalt Bukarestben.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: az eljárást egyértelműen Magyarország bevándorláspolitikája miatt indították az EP-ben többségben lévő bevándorláspárti erők. “Mi azt reméljük, hogy a májusi EP-választásokon ezek a parlamenti erőviszonyok alapvetően megváltoznak, és ha így lesz, akkor ezt az eljárást sem kell sokáig folytatni” – mondta Gulyás Gergely.


Úgy értékelte: a bevándorlás kérdésében hasonló a román és a magyar álláspont, Románia szerint is meg kell akadályozni az illegális bevándorlást, a román elnökség egyik célja pedig éppen a belső határellenőrzés nélküli övezethez való csatlakozás. Románia felkészült arra, hogy a schengeni térség tagja legyen, és Magyarország épp ezért nem tartja szerencsésnek a csatlakozás ügyét más feltételekkel összekötni.

Gulyás Gergely szerint számtalan nagy jelentőségű, Magyarországot is közvetlenül érintő ügy szerepel napirenden a román uniós elnökség idején, és köztük vannak olyanok is, ahol közös magyar-román érdekek vannak. Ezek közül a következő hétéves EU-ciklus költségvetését emelte ki. Mind Magyarország, mind Románia azt szeretné, ha sem a kohéziós-, sem az agrártámogatások nem csökkennének, és ha a tagállamok a befizetéseiket növelni tudnák, pótolva a brit kilépés miatt kieső költségvetési forrásokat.


“Az is egyértelműen közös érdek, hogy Dél- és Közép-Európa között ne lehessen olyan feszültséget kelteni, ami megnehezíti a költségvetés elfogadását, ezért úgy gondoljuk, hogy az előterjesztett (költségvetési) javaslat arra semmiképpen nem alkalmas, hogy ezt most el tudjuk fogadni, de egyáltalán nem mindegy, melyek azok az ügyek, amelyek a legfontosabb eldöntendő kérdések közé kerülnek, és a román elnökség alatt ezeket a kérdéseket meg kell határozni”- magyarázta Gulyás Gergely.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta: Kelemen Hunor RMDSZ-elnökkel is találkozott Bukarestben, akivel egyebek mellett az EP-választásokra történő felkészülésről beszéltek.

“Reméljük, hogy erős RMDSZ-képviselet lehet ez EP-ben. Ez egyszerre erősíti a magyar képviseletet és a néppárti frakciót” – mondta Gulyás Gergely. Megbeszélésükön az RMDSZ elnöke a romániai magyar közösséget érintő időszerű ügyekről, egyebek mellett a marosvásárhelyi magyar orvosképzés körüli gondokról is beszámolt.

“Azt reméljük, a román politika elég erős lesz ahhoz, hogy ezeket úgy oldja meg, hogy ne elnyomni akarja a nemzeti kisebbségeket, hanem azokat a jogokat, amelyeket már eddig is élveztek, vagy pedig törvények garantálnak számukra, a jövőben valóban gyakorolhassák” – jelentette ki Gulyás Gergely.

Magyarország számára mindig is a jószomszédi viszony feltételeként értelmezett kulcskérdés marad az, hogy a Romániában élő magyarság milyen mértékben tudja anyanyelvét használni, anyanyelvén tanulni, és hogy milyen feltételek adottak ahhoz, hogy szülőföldjén magyarként élhessen – mutatott rá a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • A nap képe: Isten áldja!

    A nap képe: Isten áldja!

    Gyönyörű látványt nyújt az ausztráliai Sydney városának Szűz Mária Katedrálisa. A homlokzatra fényfestéssel rajzolták a szentanyát és a bébi Jézus képmását a Karácsony Fényei ünnepi programsorozat keretében.

  • Megvédte Magyarországot Varga Judit

    Megvédte Magyarországot Varga Judit

    A magyar jogállamiság helyzetével foglalkozó európai uniós tanácsi meghallgatás egy kívülről irányított kérdésekből álló eljárás volt, amelynek folyamán bebizonyosodott, hogy bizonyos érdekcsoportok meg akarják osztani a tagállamok közötti egységet – jelentette ki Varga Judit igazságügyi miniszter.