EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb XIII.kerület

Március 2-án búcsúztatják a legendát

Március 2-án vesznek végső búcsút Ihász Kálmántól, a Vasas-legenda, olimpiai bajnok labdarúgótól, aki életének 78. évében hunyt el, és akit az angyalföldi klub saját halottjának tekint.

Ihász Kálmán 1973-ban Terpitkó András akkori MLSZ elnöktől vette át a Magyar Kupát (MTI Fotó: Balaton József)

A labdarúgás szeretete már gyermekkorában megfertőzte, mivel édesapja hivatásos tiszt volt, aki szabadidejében labdarúgó-játékvezetőként tevékenykedett. Egész pályafutása a Vasashoz kötődik, tizenkét éves korától visszavonulásáig Angyalföldön játszott. Első bajnokságát 1961-ben nyerte a piros-kékekkel, a címet a következő évben megvédték. A Vasas 1965-ben és 1966-ban (ez utóbbi évben veretlenül) újra magyar bajnok lett.


A csapattal háromszor nyert Közép-európai Kupát (1962, 1965, 1970), egyszer Magyar Népköztársaság Kupát (1973). A bajnokságban 363 mérkőzésen 19 gólt lőtt. Pályafutását 1974-ben Mészöly Kálmánnal és Farkas Jánossal közös búcsúmérkőzésén fejezte be.
A válogatottban 1962 és 1969 között 27 mérkőzésen szerepelt, de az 1962-es chilei és az 1966-os angliai világbajnokságon nem jutott „szóhoz”. Utoljára a magyar labdarúgás történetében fordulópontnak, a hanyatlás kezdetének tekintett, Csehszlovákia elleni, 4-1-re elvesztett világbajnoki pótselejtezőn lépett pályára Marseille-ben. Pályafutásának csúcsa az 1964-es tokiói olimpián nyert aranyérem volt, de tagja volt az 1964-ben Spanyolországban rendezett Nemzetek Európa Kupáján harmadik helyezést elért magyar együttesnek is.
A megbízhatóságáról híres védő egyébként csatárként kezdte, majd a fedezetsorban is játszott, de balhátvédként lett igazi klasszis. A sokoldalúság meglátszott a játékán, ügyesen helyezkedett, biztosan szerelt, és bekapcsolódott a támadásokba is. Kemény, fegyelmezett, szívós, de sportszerű futballista volt. Visszavonulása után – bár a Testnevelési Főiskolán szakedzői, illetve menedzseri diplomát is szerzett – már nem a labdarúgás állt élete középpontjában. Egy évig még edzette a tartalékcsapatot a Vasasnál, aztán divatáruüzletet nyitott a belvárosban.

Ihász Kálmán (balról a második) Berendi Pállal, Váradi Bélával és Mészöly Kálmánnal a Vasas új sportkomplexumának alapkőletételi ünnepségén. A híres labdarúgókról pályákat neveztek majd el a Fáy utcai sportlétesítményben (MTI Fotó: Illyés Tibor)

A Vasas tájékoztatása szerint Ihász Kálmánt  március 2-án 10 órától búcsúztatják a Vasas SC Fáy utcai edzőcsarnokának aulájában.  Ezt követően, 14 órától szentmisével egybekötött gyászszertartással emlékeznek a labdarúgóra. A kegyelet virágainak elhelyezésére a Fáy utcai búcsúztatón lesz lehetőség.


Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.