EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Egyéb Veszprém

Még egyszer európai fővárossá válna Veszprém

Az Európa Ifjúsági Fővárosa címre pályázunk

Fiatal tehetségeknek is helyet adó zenei főhadiszállás az egykori VMK-ban, Veszprémi Hang Bank és városi zajokból születő zenék, a város arculatának (újra)tervezése fiatal művészek bevonásával – ilyen és ehhez hasonló projektek valósulhatnának meg, ha 2022-ben Veszprém lehetne Európa Ifjúsági Fővárosa.


A fiatalokat is bevonnák a város alakításába (fotó: Szalai Csaba, archív)

A címet 2009 óta évente ítélik oda az Európa Ifjúsági Fórum kezdeményezésére, a nyertes városok pedig a titulus viselésének évében különböző tevékenységek szervezésével bizonyíthatják ifjúság-központúságukat, ami a helyi fiatalság közérzetének javítása mellett – az Európa Kulturális Fővárosa címhez hasonlóan – hosszú távon is elősegíti a város kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődését. A címre bármelyik európai város jelentkezhet, a 2022-re kiírt pályázatra pedig január közepén Veszprém is beadta nevezését.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésére tett kísérlet legfőbb célja, hogy sokkal nagyobb teret adjon a fiataloknak, lehetőséget biztosítson nekik a kibontakozásra és bevonja őket a városi programokat és fejlesztéseket érintő döntésekbe.

A fiatalokra koncentráló 2022-es év több szálon is kapcsolódhatna a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz (fotó: Domján Attila, archív)

A pályázatra benyújtott anyag jelenleg elbírálás alatt áll, az első forduló eredményét március 11-én hirdetik ki: összesen öt város juthat tovább a második és egyben utolsó körbe, a franciaországi Amiens-ben novemberben pedig az is kiderül, hogy ki lesz a cím birtokosa 2022-ben.

Kapcsolódó Cikkek

  • GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra

    GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

  • Légy szíves! Légy színes!

    Légy szíves! Légy színes!

    Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.