2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Egyéb Veszprém

Még egyszer európai fővárossá válna Veszprém

Az Európa Ifjúsági Fővárosa címre pályázunk

Fiatal tehetségeknek is helyet adó zenei főhadiszállás az egykori VMK-ban, Veszprémi Hang Bank és városi zajokból születő zenék, a város arculatának (újra)tervezése fiatal művészek bevonásával – ilyen és ehhez hasonló projektek valósulhatnának meg, ha 2022-ben Veszprém lehetne Európa Ifjúsági Fővárosa.


A fiatalokat is bevonnák a város alakításába (fotó: Szalai Csaba, archív)

A címet 2009 óta évente ítélik oda az Európa Ifjúsági Fórum kezdeményezésére, a nyertes városok pedig a titulus viselésének évében különböző tevékenységek szervezésével bizonyíthatják ifjúság-központúságukat, ami a helyi fiatalság közérzetének javítása mellett – az Európa Kulturális Fővárosa címhez hasonlóan – hosszú távon is elősegíti a város kulturális, társadalmi és gazdasági fejlődését. A címre bármelyik európai város jelentkezhet, a 2022-re kiírt pályázatra pedig január közepén Veszprém is beadta nevezését.

Az Európa Ifjúsági Fővárosa cím elnyerésére tett kísérlet legfőbb célja, hogy sokkal nagyobb teret adjon a fiataloknak, lehetőséget biztosítson nekik a kibontakozásra és bevonja őket a városi programokat és fejlesztéseket érintő döntésekbe.

A fiatalokra koncentráló 2022-es év több szálon is kapcsolódhatna a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa programhoz (fotó: Domján Attila, archív)

A pályázatra benyújtott anyag jelenleg elbírálás alatt áll, az első forduló eredményét március 11-én hirdetik ki: összesen öt város juthat tovább a második és egyben utolsó körbe, a franciaországi Amiens-ben novemberben pedig az is kiderül, hogy ki lesz a cím birtokosa 2022-ben.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.