2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Miskolc

Meg kell erősíteni a nevelőszülői hálózatot

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának az a célja, hogy erősítse a nevelőszülői hálózatot. Azt szeretnék elérni, hogy minél több olyan embert találjanak, aki hivatásának érzi ezt a küldetést – fogalmazott Fülöp Attila, a tárca szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára Miskolcon.

A megyeszékhelyen a napokban tartották meg a nevelőszülői hivatást népszerűsítő országos kampány borsodi rendezvényét. A Lehetetlen nincs! elnevezésű programon gyermekek és nevelőszüleik töltötték meg a Művészetek Háza színháztermét. Fülöp Attila a rendezvény előtt elmondta: a gyermekvédelemben, a szociális területen végzett munkának a napi rutinon kívül példamutató jelentősége is van. Megmutatja a társdalomnak, hogy az egymás iránti felelősségérzetből, felelősségvállalásból, segítségnyújtásból is lehet példásan vizsgázni.


Fülöp Attila (jobbra) mondott beszédet a Lehetelten nincs elnevezésű programsorozat miskolci állomásán a MÜHA-ban

Hozzátette: az elmúlt évben mintegy 5200 nevelőszülő volt az országban, de növelni kívánják a számukat, azt szeretnék elérni, hogy minél többen vállalják ezt a hivatást, minél több gyermek kerülhessen nevelőszülőkhöz. Jelenleg az érintettek kétharmada, mintegy 15 ezer gyerek él családi környezetben. Fülöp Attila úgy fogalmazott: a nevelőszülők tudják, hogy a náluk nevelkedett gyerekek vagy visszakerülnek valódi családjukhoz, vagy örökbe fogadják őket, „el kell fogadniuk, hogy úgy nevelem őket, hogy el tudjam engedni őket”. Emlékeztetett arra, hogy 2014-ben vezették be a foglalkoztatási jogviszonyt a nevelőszülői hálózatban, 2020. január elsejétől pedig a nevelőszülői gyedet is bevezetik a kétévesnél fiatalabb gyerekek otthoni nevelése esetében.

Az országos kampány május közepéig tart, és Budapesten zárul – közölte Fülöp Attila, akik a miskolci eseményen megköszönte a Johannita Segítő Szolgálat csokoládéadományát, majd átadta a minisztérium és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által meghirdetett Lehetetlen nincs! országos rajzpályázat megyei díjait.


Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.