EUR: 326,44 Ft
CHF: 300,23 Ft
2019. augusztus 19., hétfő
Huba

Külföld

Megrongálták Marx Károly londoni síremlékét

Megrongálták Marx Károlynak az észak-londoni Highgate temetőjében lévő síremlékét, az elkövetők kalapáccsal több helyen is megcsorbították az emlékmű márványtábláját.

A temető szóvivője elmondta, hogy hétfőn fedezték fel a rongálást, ám nem tudják, mikor történt. Úgy vélik, hogy valamikor az elmúlt néhány napban. Szemtanút nem találtak.


A márványtábla a Londonban 1883-ban elhunyt német filozófus síremlékének legrégebbi része a sírban eltemetettek, Marx, felesége és unokájuk nevével.

Marx Károly (1818-1883) 1849-ben telepedett le Londonban és egészen haláláig élt ott.

A márványtáblát az 1880-as években állított eredeti síremlékből kiemelték, amikor 1956-ban a brit kommunista párt a temető egy központi helyén Marx mellszobrával a tetején nagyszabású síremléket emelt 50 méterre az eredeti sírtól a Kommunista kiáltvány társszerzőjenek, A tőke című kötetek szerzőjének. A Marx-házaspár maradványainak áthelyezése ellentmondásos döntés volt a hidegháború idején.

Ian Dungavell, a temető barátai alapítványának vezetője szerint ez egy értelmetlen vandalizmus volt és nem politika szándékból történt. “Nem kell marxistának lenni ahhoz, hogy a síremléket fontos emlékműnek tartsuk” – hangoztatta. Az illetékes ígéretet tett arra, hogy segítenek az emlékmű helyreállításában.

Nem ez az első alkalom, hogy az örökségvédelem alatt álló emlékművet megrongálták. 1979-ben egy csőbombával a szobor arcának egy részét felrobbantották és szvasztikát is festettek rá.

Az elmúlt hetekben több történelmi műemléket ért támadás a brit fővárosban. Festékkel öntötték le Winston Churchill néhai kormányfő szobrát és a királyi légierő bombázóinak második világháborús emlékművét a Green Parkban.

Kapcsolódó Cikkek

  • Pokolgép robbant Észak-Írországban

    Pokolgép robbant Észak-Írországban

    Pokolgép robbant hétfőn Észak-Írországban, az Írországgal közös határ közelében, a hatóságok tájékoztatása szerint az akció célpontjai azok a rendőrök voltak, akiket előzőleg egy csalinak szánt hamis riasztás miatt küldtek a közelbe, és szerencsések voltak, hogy nem vesztették életüket.

  • Évekig eltarthat a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja

    Évekig eltarthat a szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja

    Még évekig eltarthat a fejüknél összenőtt és augusztus elején sikeresen szétválasztott bangladesi sziámi ikrek rehabilitációja, az egyik kislány már jól van, a másikat mélyaltatásban tartják, mindketten lázasak, vírusfertőzésen esnek át – mondták el a műtétsorozatot levezető magyar orvosok vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.