EUR: 335,91 Ft
CHF: 312,08 Ft
2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Belföld

Megújul a gyermekkardiológia monitorparkja

Tizenhat monitorral bővül a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézethez (GOKI) tartozó gyermekkardiológia monitorparkja – közölte az intézmény csütörtökön az MTI-vel, a veleszületett szívfejlődési rendellenesség héthez kapcsolódóan.

A közlemény szerint a Gyermekszív Központ kardiológiai intenzív osztályán elhelyezett korszerű, központi monitoregységgel is rendelkező figyelőrendszer az ország minden részéből érkező szívsebészeti vagy szívkatéteres vizsgálatot igénylő gyermeket ellát. Emellett a központ szívsebészeti intenzív osztályáról érkezett gyermekek légzés- és keringésparamétereit is őrzi és jelzi.


A monitorpark fontosságát kiemelve ismertették, minden századik megszületett gyermeknek van veleszületett szívfejlődési rendellenessége. Országszerte évente 850-900 szívhibás gyermek születik, és a betegek nyolcvan százalékának szívműtétre vagy szívkatéterezésre van szüksége.

Megfelelő ellátással a veleszületett szívfejlődési rendellenességgel világra jött gyermekek 95 százaléka nemcsak megmenthető, de felnőve dolgozhat, családot alapíthat, teljes életet élhet – hangsúlyozták.


Mint írták, a Gyermekszív Központ Magyarországon a legnagyobb aktív kettős gyermek intenzív osztállyal bír, a veleszületett szívhibás gyermekek több mint 90 százalékát itt látják el, évente 450-500 gyermekkori szívműtétet és 250 szívkatéteres beavatkozást végeznek.

További cikkek:

 

Kapcsolódó Cikkek