2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Szekszárd

Megújult a gyermekkórház

Összefogás egy nemes cél érdekében

Február elsején hivatalosan is átadták a Tolna Megyei Balassa János Kórház gyermekosztályának felújított részlegét. Még az elmúlt évben Ács Rezső polgármester kezdeményezésére szerveződött az összefogás, amelyhez a környező 17 helység önkormányzata is csatlakozott.


Az önkormányzatok összefogásának eredményeképpen megvalósulhatott az első emeleti belgyógyászati részleg festése, mázolása, a fürdőblokkok korszerűsítése, valamint az egykori elkülönítő szobákból, önálló fürdőblokkal ellátott kétágyas betegszobák kialakítása. Ezekben a szobákban lehetőség van arra, hogy a szülők is megfelelő kényelemben maradhassanak beteg gyermekükkel. Szintén a szülők ápolásban való részvételét és az osztályon való elhelyezését segíti, hogy a korábban felújított 2. emeleten most még egy, lehajtható szülői fekvőhellyel ellátott, baba-mama kórterem kialakítása van folyamatban.

8 millió forintból újult meg a kórház ezen részlege Fotó: Nagy Nándor

 

A munkálatok 2018 végén fejeződtek be, január folyamán megtörtént a műszaki átadás, és megkezdődött a felújított részlegben a gyógyító munka is – tájékoztatott Szekszárd polgármestere.


Az egykori elkülönítő szobákból, önálló fürdőblokkal ellátott kétágyas betegszobákat alakítottak ki Fotó: Nagy Nándor

– Ez a projekt egy összefogás eredményeként megvalósult fejlesztés volt, hiszen közel 20 környékbeli önkormányzat fogott össze és adott a saját költségvetéséből forrást, hogy a gyermekkórháznak egy teljes szintje megújuljon. Mindennek az volt az előzménye, hogy 2017-ben Szekszárd város önkormányzata önállóan egy teljes gyermekosztályszintet felújított, de úgy gondoltuk, hogy mivel itt nem csak szekszárdi lakosokat ápolnak, ezért összefogásra sarkalltuk a környező települések vezetőit is – emlékeztetett Ács Rezső. – Nagyon örülök annak, hogy valamennyien nyitottak voltak erre a kezdeményezésre, és így tudtuk közös erővel finanszírozni a projektet. A felújítás során összesen nyolcmillió forintot gyűjtöttek össze az önkormányzatok, ami elegendő volt a tervezett fejlesztés megvalósításához. Mindemellett már most megszületett a döntés arról is, hogy 2019-ben is folytatjuk ezt a közös munkát, és a gyermekosztály további részlegeinek a felújításában, eszközök beszerzésében is szeretnénk részt venni. Minden egyes település a saját költségvetésének kidolgozásakor ezeket az összegeket bekalkulálja, és így idén is folytatódhat ez a nagyszerű kezdeményezés. Továbbá azzal az üzenettel is bír, hogy a szekszárdi és a környékbeli önkormányzatok együtt tudnak gondolkodni és nemes célok érdekében össze tudnak fogni – részletezte a városvezető.

A tervek szerint idén is folytatódnak a kórházi beruházások Fotó: Nagy Nándor

Címkék

Kapcsolódó Cikkek