EUR: 322,36 Ft
CHF: 287,95 Ft
2019. június 16., vasárnap
Jusztin

Külföld

Megváltoztatja “rasszista elemeket tartalmazó” figuráit Hollandia legnagyobb vidámparkja

Megváltoztatja egyik népszerű attrakciójának afrikai és ázsiai figuráit Hollandia legnagyobb vidámparkja, amelyet már többször bíráltak amiatt, hogy a szóban forgó bábuk rasszista előítéleteket testesítenek meg.

A dél-hollandiai Efteling vidámpark közlése szerint a Carnaval Festival nevű játékot “a jelenkornak megfelelően fogják átalakítani, ami azt jelenti, hogy az orrkarikákat például hagyományos afrikai népviseletre cserélik”.


Az intézmény közleménye szerint a 35 éves játékban szereplő ázsiai figurák vágott szemét és hosszú, kilógó metszőfogait is megváltoztatják.

A vidámpark szóvivője, Femke van Es szerint a figurákat kritizáló megjegyzések elsősorban a nemzetközi média és azon külföldi látogatók részéről érkeztek, akik “nem ezen a játékon nőttek fel”.


A park ugyanakkor nem tervezi megváltoztatni egy másik, szintén vitatott attrakcióját, a Monsieur Cannibale-t, amelynek közepén egy fekete bőrű kannibál áll és a látogatók méretes főzőedényekben ülve köröznek körülötte.

A NOS holland közszolgálati média honlapja szerint antirasszista szervezetek már régóta követelik a két játék megváltoztatását és 2016-ban tüntetést is szerveztek az ügyben.

Az Efteling 1952-ben nyitotta meg a kapuit és Európa egyik legnagyobb vidámparkjaként 5,18 millió látogatót vonzott 2017-ben.

Hollandia igen toleráns és liberális felfogású az olyan témákkal kapcsolatban, mint a kannabiszhasználat, a prostitúció és az eutanázia, ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik rá néhány egyéb társadalmi és kulturális kérdéssel kapcsolatban.

A holland nyelvterületen a Mikulást kísérő Fekete Péter (Zwarte Piet) alakja körül minden évben hatalmas vita alakul ki. Fekete Péter figurája a 19. század közepén kapcsolódott össze a Mikulással. Bírálói azzal érvelnek, hogy a fekete arcú, afrofrizurás, fülbevalós figura azt a kort idézi, amikor Hollandia rabszolgák tömegét alkalmazta főleg Dél-Amerikában, a mai Suriname területén.

Kapcsolódó Cikkek