2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

Külföld

Megváltoztatja “rasszista elemeket tartalmazó” figuráit Hollandia legnagyobb vidámparkja

Megváltoztatja egyik népszerű attrakciójának afrikai és ázsiai figuráit Hollandia legnagyobb vidámparkja, amelyet már többször bíráltak amiatt, hogy a szóban forgó bábuk rasszista előítéleteket testesítenek meg.

A dél-hollandiai Efteling vidámpark közlése szerint a Carnaval Festival nevű játékot “a jelenkornak megfelelően fogják átalakítani, ami azt jelenti, hogy az orrkarikákat például hagyományos afrikai népviseletre cserélik”.


Az intézmény közleménye szerint a 35 éves játékban szereplő ázsiai figurák vágott szemét és hosszú, kilógó metszőfogait is megváltoztatják.

A vidámpark szóvivője, Femke van Es szerint a figurákat kritizáló megjegyzések elsősorban a nemzetközi média és azon külföldi látogatók részéről érkeztek, akik “nem ezen a játékon nőttek fel”.


A park ugyanakkor nem tervezi megváltoztatni egy másik, szintén vitatott attrakcióját, a Monsieur Cannibale-t, amelynek közepén egy fekete bőrű kannibál áll és a látogatók méretes főzőedényekben ülve köröznek körülötte.

A NOS holland közszolgálati média honlapja szerint antirasszista szervezetek már régóta követelik a két játék megváltoztatását és 2016-ban tüntetést is szerveztek az ügyben.

Az Efteling 1952-ben nyitotta meg a kapuit és Európa egyik legnagyobb vidámparkjaként 5,18 millió látogatót vonzott 2017-ben.

Hollandia igen toleráns és liberális felfogású az olyan témákkal kapcsolatban, mint a kannabiszhasználat, a prostitúció és az eutanázia, ugyanakkor egyre nagyobb nyomás nehezedik rá néhány egyéb társadalmi és kulturális kérdéssel kapcsolatban.

A holland nyelvterületen a Mikulást kísérő Fekete Péter (Zwarte Piet) alakja körül minden évben hatalmas vita alakul ki. Fekete Péter figurája a 19. század közepén kapcsolódott össze a Mikulással. Bírálói azzal érvelnek, hogy a fekete arcú, afrofrizurás, fülbevalós figura azt a kort idézi, amikor Hollandia rabszolgák tömegét alkalmazta főleg Dél-Amerikában, a mai Suriname területén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Orbán Viktor: Közép-Európa lesz Európa jövője

  Kellő szerénységgel, de 30 év teljesítményének önbizalmával és az európai helyzet ismeretében mondhatni, hogy 30 éve még azt gondoltuk, Közép-Európa jövője Európa, de ma már azt látni, hogy “mi vagyunk Európa jövője”, és “készen is állunk erre a küldetésre” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök vasárnap Prágában a bársonyos forradalom 30.

 • Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates a világ leggazdagabb embere

  Bill Gates, a Microsoft szoftveróriás társalapítója a világ leggazdagabb embere – derül ki a Bloomberg hírügynökség pénteken ismertetett Bloomberg Billionaires Indexéből.

 • Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns várakozik Bosznia-Hercegovinában

  Több ezer migráns torlódott fel Bosznia-Hercegovinában, de a számuk akár több tízezerre is nőhet a jövőben – közölte a Migrációkutató Intézet igazgatóhelyettese szombat reggel az M1 aktuális csatornán.