EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Debrecen

Mérnökközpontot nyitott a Diehl

Mérnökközpontot avatott városunkban a Diehl, a világ legnagyobb repülőgépgyártóinak partnere. A német cégcsoport a világon körülbelül 17 ezer embernek ad munkát. A Diehl Aviation tevékenységi körében a repülőgépgyártáshoz – főként Airbus, Boeing és Embraer típusú utasszállítókhoz – kapcsolódó valamennyi feladat megtalálható.

A Diehl hazai története 2011-ben Nyírbátorban kezdődött, amikor a német anyavállalat növekedési üteme szükségessé tette egy új termelői üzem telepítését. A nyírbátori vállalkozás Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő repülőgépalkatrész-gyára, illetve a légi közlekedési iparban nemzetközi szinten is a legszínvonalasabb beszállítók egyike.


Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerint sikeres volt a magyar gazdaság dimenzióváltása. A gyártás sikereinek köszönhetően a tulajdonosok újra Magyarországnak szavaztak bizalmat. A tökéletes helyszínt keresték és találták meg Debrecenben, a központ kialakítása 2,76 milliárd forintba került, melyből 968 millió forint kormányzati támogatás. A Lion Office Center területén lévő beruházással 151 új munkahely jön létre a cívisvárosban, amiből 121 felsőfokú végzettséggel rendelkező, magasan képzett munkaerőnek biztosít elhelyezkedési lehetőséget.

A Diehl Aviation számos, repülőgépgyártáshoz kapcsolódó tevékenységet folytat vezető beszállítóként a repülőgépek rendszer- és kabinmegoldásai terén
MTI/Czeglédi Zsolt

Rainer von Borstel, a Diehl Aviation üzletág-igazgatója elmondta, a Diehl debreceni központja a vállalat második világítótornya lesz Magyarországon, a Diehl filozófiája, hogy egyre inkább nemzetközivé tegyék a céget, ezért fektettek be Magyarországon. Debrecenre a város fejlődése mellett az egyetem jelenléte miatt esett a választás.


Papp László polgármester emlékeztetett, hogy 2017 szeptemberében jelentették be, hogy a Diehl Aviation Hungary egy újabb beruházással mérnökközpontot alakít ki Debrecenben, ami az első Németországon kívüli központ. Ezzel a beruházással repülőgépipar jelent meg Debrecenben, a szolgáltatói szektor pedig tovább bővül. A Diehl Debrecen fejlődésének nagyon fontos építőköve – fogalmazott Papp László, felidézve, hogy a város már a magas hozzáadott iparágakra helyezi a hangsúlyt, ami egybeesik a kormányzati törekvésekkel. Papp László beszélt arról is, hogy a repülőgép-alkatrészeket tervező és gyártó vállalat évek óta szoros kapcsolatot ápol a Debreceni Egyetemmel. Ennek az együttműködésnek a legújabb állomása a Diehl gépészeti tervező laboratóriumának átadása volt 2018 novemberében. A laborban a legmodernebb modellezésre is alkalmas gépészeti tervezőszoftvert is megismerhetik az egyetem hallgatói.

Rainer von Borstel, Szijjártó Péter és Papp László vágták át a nemzeti színű szalagot az átadó ünnepségen
MTI/Czeglédi Zsolt

Pósán László országgyűlési képviselő beszédében kiemelte, Debrecenben nagy múltja van az oktatásnak, és most is itt van az ország legszélesebb képzési spektrumú egyeteme, a fejlesztéseknek így megvan az alapja. Pósán László szerint a betelepülő cégek beruházásai a debreceni polgárok életszínvonalára is pozitív hatással lesznek. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott: Magyarország megpróbálja magához vonzani azokat a cégeket, melyek az új fejlesztések motorjai lesznek. A kormány fókuszál a kutatásra is, a Made in Hungary helyett az Invented in Hungary a cél. A tárcavezető szerint a magyar gazdaság sikeresen állt át egy magasabb technológiai színvonalon alapuló tevékenységre, ehhez arra volt szükség, hogy megváltoztassák a beruházási támogatási politikát.

Pósán László országgyűlési képviselő

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.