EUR: 353,05 Ft
CHF: 332,23 Ft
2020. július 04., szombat
Ulrik

Belföld

Mike Pompeo megérkezett a Liszt Ferenc repülőtérre – Fotók!

Mint arról már beszámoltunk, Budapestre látogat hétfőn az amerikai diplomácia vezetője, Mike Pompeo.

Budapesten kezdte meg európai körútját Mike Pompeo, az Egyesült Államok külügyminisztere. Legutóbb nyolc éve járt amerikai külügyminiszter Magyarországon, így a mostani látogatás egyértelműen mutatja, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok jól működnek, és a térségben kiemelten fontosak vagyunk Washington számára. A magyar külpolitika mozgásterének bővülését, illetve a miniszterelnök vezető szerepét pedig az illusztrálja jól, hogy a múlt héten Orbán Viktor a visegrádi négyekkel közösen Angela Merkel német kancellárral tárgyalt, míg a jövő héten a Benjamin Netanjahúval találkozik – írja az Origo.


A lap beszámolója szerint Pompeo mostani látogatásának többek között a jelentőségét az adja, hogy a korábbi Obama-adminisztráció idején ideológiai okokból elhidegülő amerikai-magyar politikai kapcsolatok Donald Trump győzelmét követően ismételten a korábbi szintet érték el. A magyar-amerikai gazdasági kapcsolatok a korábbi években a politikai viták ellenére is kiválóak voltak, de a 2017-es adminisztráció hivatalba lépésével ez tovább fejlődött. A mostani látogatás előtt érdemes azt is megemlíteni, hogy az Egyesült Államok mellett Magyarország az elsők között utasította el az ENSZ migránspaktumát. Mindez szintén javította a politikai kapcsolatokat, aminek a betetőzése a mostani külügyminiszteri látogatás.

Az amerikai külügyminiszter magyarországi látogatásának szervezője a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) most a Liszt Ferenc repülőtérről közölt fotókat a politikus érkezéséről.


További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek