EUR: 335,33 Ft
CHF: 306,48 Ft
2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Békéscsaba

Milliárdos beruházások Mezőhegyesen

Békés megye egyik gyöngyszemeként is emlegethetjük Mezőhegyest, ahol számos nagy volumenű fejlesztés zajlik napjainkban. Viszont ezekről viszonylag keveset hallani, ezért kértük meg Lázár János országgyűlési képviselőt, a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. kormánybiztosát, hogy tájékoztasson az aktuális folyamatokról.

Öt éven belül az ország legjobb, tíz éven belül pedig Európa legjobb mezőgazdasági cégévé szeretnék tenni a mezőhegyesi komplexumot. Nagyon kemény munka zajlik jelenleg a településen, de nem a híradásoknak dolgoznak – emelte ki Lázár János. A mezőhegyesi ménesbirtok által használt állami földterület, amely 8500 hektár szántót jelent, korábban ki volt jelölve értékesítésre. Majd a kormány visszafordította a privatizációt, és a korábban eladott céget is visszavásárolta. Egy 300 éves állami vagyonról van szó, amelyet a kormánybiztos véleménye szerint meg kell őrizni.


A kérdés persze az, hogyan tud az állam egy mezőgazdasági céget jól üzemeltetni. Eredményesen gazdálkodnak, ami a 8500 hektár 40 aranykoronás földön viszonylag könnyű. Viszont a bevételek itt maradnak. Ebből tartják fönt a szakközépiskolát, támogatják a települést, működtetik a nemzeti jelentőségű ménest. A klasszikus növénytermesztési és állattenyésztési ágazatban kell eredményesnek lennie a cégnek, most nagy erőkkel ezen dolgoznak.

Lázár János országgyűlési képviselő.
Fotó: P7

A Kozma Ferenc Mezőgazdasági Szakképző Iskola és Kollégium fenntartója már a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. Lázár János elmondta, hogy ez azért jelentős, mert hazánkban kevés a jó mezőgazdasági szakember. Békés az ország egyik legerősebb agrárjellegű megyéje, ezért a jövője össze van kötve a mezőgazdasággal, tehát kellenek a szakemberek. Ezért a szakképző iskolát is ennek rendelik alá, 2019 őszétől csak mezőgazdasági képzés lesz. Az álom az, hogy ez az intézmény legyen az ország legjobb mezőgazdasági szakközépiskolája. Most tornacsarnokot építenek, de szeretnének még uszodát és új kollégiumot is létesíteni, hogy ez meg is valósulhasson. Ezzel pedig az itt élő fiatalok és egyben a térség felzárkózását is segíthetik.


Az új szarvasmarhatelepet bejárhatóvá, a méneseket megmutathatóvá kívánják tenni, az épületeket modernizálni akarják. Most éppen 25 milliárd forintos vagyont kezelnek, ebből 15 milliárdot a tervek szerint fejlesztésekre fordítanak. Békés megye az ország turisztikai tartaléka. Nem véletlenül támogatja a kormány a békéscsabai repülőtér fejlesztését. A megyeszékhely turisztikai fejlesztési tervei is jó irányba mutatnak, Gyula sikereiről nem is beszélve. Ebbe kapcsolnák be Mezőhegyest.

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.