2019. november 19., kedd
Erzsébet

Egyéb Kecskemét

Mindennap értéket kapunk

„Mindennap értéket adunk!” Ez volt a szlogenje az idei Kultúrházak éjjel-nappal országos programsorozatnak, amelyet idén 13. alkalommal szerveztek meg. Novák Péterrel, a rendezvény házigazdájával és Bak Lajossal, a Hírös Agóra igazgatójával beszélgettünk.

Mindennap értéket adunk – mit jelent ez a jelmondat Novák Péter számára? Érezhető, hogy nem csupán erre a rendezvénysorozatra utal.


Novák Péter: Én ezt védnökként úgy fordítottam le magamban, hogy ez egyfajta minőségbiztosítás, az év 365 napjára vonatkoztatva. Ehhez persze kellenek azok a lelkes népművelők, pedagógusok, intézményvezetők, akik ezt komolyan gondolják, és érzik a felelősségét annak, hogy egy ország intelligenciája van a kezükben. Az iskolán kívül vagy a felnőttoktatásban, vagy a kulturális intézményekben zajlik valamiféle közösségépítés, ahol kielégíthetjük a világ dolgaival való ismerkedés bennünk rejlő természetes vágyát. És amíg ezek a lehetőségek adottak, addig van remény, ellenkező esetben eldurvul és elbutul az emberi lélek. Távoli hasonlattal élve: nézzük meg, mit tettünk a környezetünkkel, ne tegyük ezt az emberi természettel is.

Rengeteg remek előadást láthattunk

Ön az eseménysorozat jószolgálati nagykövete. Milyen jó szolgálatot nyújt a Kultúrházak éjjel-nappal programsorozat?


Novák Péter: A jószolgálatiság ott érhető tetten, hogy ennyi embert megmozdít, ennyi emberrel foglalkozik. Több száz intézmény csatlakozott a Kultúrházak éjjel-nappal eseménysorozathoz, több ezer programmal, hogy hagyományokat ápoljanak, teremtsenek. Ez az utóbbi is borzasztóan fontos. Én a népzene, a néptánc területéről jövök, mégis örömmel fedezem fel, hogy olyan modernitások lépnek be az életembe, és olyan szubkultúrákat ismerhetek meg, pont ennek a rendezvénynek köszönhetően, amelyek azután a jövő hagyományait fogják jelenteni, tehát van kontinuitás. Azt hiszem, ennek a rendezvénynek ez a legnagyobb jelentősége.

Novák Péter aktívan részt vett a programokban

Bak Lajos, ön hogyan tud eleget tenni a „Mindennap értéket adunk!” jelmondatnak?

Bak Lajos: Mi úgy gondoljuk, hogy a kultúra területén minden értéket be kell mutatnunk. Ezért dolgozunk mindennap. Évente több mint 5000 eseményt szervezünk, és közel egymillió látogatónk van, ezért most is hasonló produkciókkal, gondolatokkal készültünk. A városban több mint 100 olyan eseményre került sor, amely ehhez a rendezvénysorozathoz kapcsolódik. Ezenkívül Bács-Kiskun megyében még 21 településen zajlottak programok.

Bak Lajos (középen) és csapata minden a kultúráért dolgozik

Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.