EUR: 317,73 Ft
CHF: 279,90 Ft
2019. február 16., szombat
Julianna, Lilla

Életmód

Mit együnk tél végén?

Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.

Télen például az étrendbe érdemes beilleszteni a déligyümölcsöket, és természetesen a nyáron eltett, mélyhűtéssel vagy más módon tartósított zöldségek, gyümölcsök is fogyaszthatók.


A téli étrend fűszeresebb és nehezebb. Melegítő ételekre vágyunk, amelyek belülről fűtenek. A test melegen tartása kívülről és belülről az egyik kulcsa annak, hogy tavasszal jól érezzük magunkat, így ugyanis a test energiája nem arra megy el, hogy melegítse saját magát. A hideg időszakban reggelire valamilyen meleg ételt együnk, ez lehet akár hagyományos rántotta, de a pirítós vajjal vagy a gabonakása már a reggeli órákban ellátja a szervezetet boldogsághormonokat serkentő tápanyagokkal. Ebédre ehetünk gazdag zöldséglevest, babgulyást, chilis babot, töltött krumplit, babfőzeléket, rakott káposztát és általában a rakott, sütőben sült ételeket. A húsevőknek inkább a könnyű húsok fogyasztása javasolt. A téli étrendtől a test elnehezül, némi súlyfelesleg is keletkezik, ezért minél inkább közeledünk a tél végéhez, annál inkább érdemes könnyíteni az étrenden. A könnyített étrend azonban február elején még nem salátákat és zöldturmixokat takar, ugyanis ezek bár tisztító hatásúak, viszont túlságosan hűtenek. Ehhez még hideg van, ezért továbbra is inkább párolt, főtt ételeket együnk, amelyeket szezonális alapanyagokból készítsünk el, és egészítsük ki a tavasz egyik legfontosabb alapanyagával, a csírával.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

    Bemutatjuk a Vitarák legkisebb királyfiját

    Bátran kijelenthetjük, hogy kifejezetten jól sikerült a Suzuki Vitara újragondolása. A tavaly 30. születésnapját ünneplő széria felújított változata még szinte tininek számít, hiszen hazánkban 2015-ben gördült le a szerelősorról az első frissített vonalvezetésű modell, amelyen a megjelenés mellett több újítás is dicséri a tervezők keze munkáját.

  • Urmai Gabriella: Jelena lányai

    Urmai Gabriella: Jelena lányai

    Az élettolvaj visszatért! Urmai Gabriella hősei ezúttal is hús-vér emberek, történeteiket egy izgalmas, vérfagyasztóan szép és misztikus nyomozás során tárja elénk az író, miközben lerántja a leplet a 12 holttest titkáról.