EUR: 329,35 Ft
CHF: 303,11 Ft
2019. augusztus 24., szombat
Bertalan

Életmód

Mit együnk tél végén?

Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.

Télen például az étrendbe érdemes beilleszteni a déligyümölcsöket, és természetesen a nyáron eltett, mélyhűtéssel vagy más módon tartósított zöldségek, gyümölcsök is fogyaszthatók.


A téli étrend fűszeresebb és nehezebb. Melegítő ételekre vágyunk, amelyek belülről fűtenek. A test melegen tartása kívülről és belülről az egyik kulcsa annak, hogy tavasszal jól érezzük magunkat, így ugyanis a test energiája nem arra megy el, hogy melegítse saját magát. A hideg időszakban reggelire valamilyen meleg ételt együnk, ez lehet akár hagyományos rántotta, de a pirítós vajjal vagy a gabonakása már a reggeli órákban ellátja a szervezetet boldogsághormonokat serkentő tápanyagokkal. Ebédre ehetünk gazdag zöldséglevest, babgulyást, chilis babot, töltött krumplit, babfőzeléket, rakott káposztát és általában a rakott, sütőben sült ételeket. A húsevőknek inkább a könnyű húsok fogyasztása javasolt. A téli étrendtől a test elnehezül, némi súlyfelesleg is keletkezik, ezért minél inkább közeledünk a tél végéhez, annál inkább érdemes könnyíteni az étrenden. A könnyített étrend azonban február elején még nem salátákat és zöldturmixokat takar, ugyanis ezek bár tisztító hatásúak, viszont túlságosan hűtenek. Ehhez még hideg van, ezért továbbra is inkább párolt, főtt ételeket együnk, amelyeket szezonális alapanyagokból készítsünk el, és egészítsük ki a tavasz egyik legfontosabb alapanyagával, a csírával.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ismét lesz Sajtfesztivál

  Ismét lesz Sajtfesztivál

  Valóságos sajtmennyországban érezhetik magukat azok, akik 2019. október 19-én ellátogatnak a II. SZEGA Nemzetek Sajtfesztiváljára: a világ 25 országából több mint 400 féle sajtot, valamint kiváló borokat kóstolhatnak, megismerkedhetnek a hazai sajtmanufaktúrák termékeivel, valamint színes gasztronómiai és szórakoztató programokban vehetnek részt.

 • A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A hely, ahol a pszichológia és az ünnep összeér

  A lélek gyógyulásához nem feltétlenül a terápia az egyetlen megoldás– állítja Gilányi Attila, aki saját bőrén tapasztalta, hogy egy intenzív, egy-két napos program is segíthet teljességgel átértékelni az életünket.

 • Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula és a tojásos burgonyapüré

  Krúdy Gyula író a budai kakaspecsenye mellé ajánlja köretként a tojásos burgonyapürét, ami a gyerekek egyik kedvenc étele lehet, mert könnyű, ízletes, és ami a legfontosabb: krumpliból van!