2020. augusztus 13., csütörtök
Ipoly

Életmód

Mit együnk tél végén?

Amikor szezonálisan étkezünk, étrendünk összhangban van az évszakokkal, de persze ez nem azt jelenti, hogy csak itthon termesztett élelmiszereket együnk.

Télen például az étrendbe érdemes beilleszteni a déligyümölcsöket, és természetesen a nyáron eltett, mélyhűtéssel vagy más módon tartósított zöldségek, gyümölcsök is fogyaszthatók.


A téli étrend fűszeresebb és nehezebb. Melegítő ételekre vágyunk, amelyek belülről fűtenek. A test melegen tartása kívülről és belülről az egyik kulcsa annak, hogy tavasszal jól érezzük magunkat, így ugyanis a test energiája nem arra megy el, hogy melegítse saját magát. A hideg időszakban reggelire valamilyen meleg ételt együnk, ez lehet akár hagyományos rántotta, de a pirítós vajjal vagy a gabonakása már a reggeli órákban ellátja a szervezetet boldogsághormonokat serkentő tápanyagokkal. Ebédre ehetünk gazdag zöldséglevest, babgulyást, chilis babot, töltött krumplit, babfőzeléket, rakott káposztát és általában a rakott, sütőben sült ételeket. A húsevőknek inkább a könnyű húsok fogyasztása javasolt. A téli étrendtől a test elnehezül, némi súlyfelesleg is keletkezik, ezért minél inkább közeledünk a tél végéhez, annál inkább érdemes könnyíteni az étrenden. A könnyített étrend azonban február elején még nem salátákat és zöldturmixokat takar, ugyanis ezek bár tisztító hatásúak, viszont túlságosan hűtenek. Ehhez még hideg van, ezért továbbra is inkább párolt, főtt ételeket együnk, amelyeket szezonális alapanyagokból készítsünk el, és egészítsük ki a tavasz egyik legfontosabb alapanyagával, a csírával.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Ezért fontos matekot tanulni!

  Ezért fontos matekot tanulni!

  Van egy különös nép Dél-Amerika esőerdőiben, az ő világukban nem létezik a matematika. De mielőtt minden iskolás gyerek ebbe a matekmentes paradicsomba vágyna, nézzük meg, hogy miért léteznek olyan civilizációk, ahol nincsen matematika, és miért alakult ki mégis a legtöbb kultúrában.

 • Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Tudta? Ezekre is jó az ecet

  Nagyon sokan a drága tisztítószereket vásárolják, mivel abban reménykednek, hogy végre tiszta lesz a gáztűhelyük, ragyogni fognak az odakozmált edényeik.

 • Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  Tenyerünkön hordozzuk a különlegességünket

  A tenyérből való olvasás az emberi sorsot illetően, nem új keletű tudomány. Sok-sok évszázadnyi tapasztalat alapján állítják, hogy vannak bizonyos vonalak, amelyekből következtetni lehet az illető személyiségére. Ilyen az „életvonal”. Az apost.com szerint világszerte sok ember hisz abban, hogy a tenyerünkön lévő vonalak sok mindent felfedhetnek a személyiségünkről és még a jövőt is segíthetnek megjósolni.