EUR: 334,70 Ft
CHF: 306,00 Ft
2019. november 16., szombat
Ödön

Egyéb Szolnok

Modern szimulátoron gyakorolhatnak a katonáink

Újabb állomáshoz érkezett a honvédelmi és haderőfejlesztési program – katonai helikopterszimulátort adtak át a Magyar Honvédség szolnoki bázisán, amely a katonák kiképzésében nyújt majd segítséget.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter európai szinten is példaértékűnek látja a Magyar Honvédségnél megvalósuló fejlesztéseket. A szimulátorok ma már elengedhetetlenek a modern harcászati kiképzésben, hiszen olyan feladatokat is végre lehet hajtani velük, amelyekre a valóságban nem lenne lehetőség, vagy nagyon sokba kerülnének. Ilyen például az az eset, amikor egy légvédelmi gépágyú, rádió- vagy infravezérlésű rakéta miatt tűz alá kerül a gép személyzete. A szimulátor lehetőséget ad arra, hogy a katonák utólag visszanézzék és értékeljék a cselekedeteiket, illetve elemezzék a következményeket.


Hasonló szimulátor csak az angliai Lintonban található
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szimulátor minden, a Magyar Honvédségben rendszeresített helikoptertípust képes modellezni, és a későbbiekben még bővíthető. A szimulátor számítógépei olyan virtuális valóságot hoznak létre, amely tulajdonképpen egy szimulált hadszíntér földön, vízen és levegőben. A berendezés a kornak megfelelő technológiával rendelkezik, és biztosítja, hogy a katonák a lehető legfelkészültebben nézzenek szembe a modern hadviselés kihívásaival.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pascale Andréani francia nagykövet és Günther Trummer, vállalati igazgató (balról jobbra) az ünnepélyes átadón
MTI/Koszticsák Szilárd

A beruházás mintegy egymilliárd forintba került, és francia támogatással valósulhatott meg. Benkő Tibor kiemelte: a szimulátorok ma már a modern harcászati kiképzés alapvető eszközei. Csak a forgószárnyas helikopterekre legalább száz, de inkább százhúsz pilótát kell a jövőben kiképezni. A szolnoki helikopterbázis a helikoptervezetők és a kezelő személyzet kiképzése tekintetében is kiemelt lesz, nemcsak hazai szinten, hanem egész Európában.


Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.