EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Szolnok

Modern szimulátoron gyakorolhatnak a katonáink

Újabb állomáshoz érkezett a honvédelmi és haderőfejlesztési program – katonai helikopterszimulátort adtak át a Magyar Honvédség szolnoki bázisán, amely a katonák kiképzésében nyújt majd segítséget.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter európai szinten is példaértékűnek látja a Magyar Honvédségnél megvalósuló fejlesztéseket. A szimulátorok ma már elengedhetetlenek a modern harcászati kiképzésben, hiszen olyan feladatokat is végre lehet hajtani velük, amelyekre a valóságban nem lenne lehetőség, vagy nagyon sokba kerülnének. Ilyen például az az eset, amikor egy légvédelmi gépágyú, rádió- vagy infravezérlésű rakéta miatt tűz alá kerül a gép személyzete. A szimulátor lehetőséget ad arra, hogy a katonák utólag visszanézzék és értékeljék a cselekedeteiket, illetve elemezzék a következményeket.


Hasonló szimulátor csak az angliai Lintonban található
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A szimulátor minden, a Magyar Honvédségben rendszeresített helikoptertípust képes modellezni, és a későbbiekben még bővíthető. A szimulátor számítógépei olyan virtuális valóságot hoznak létre, amely tulajdonképpen egy szimulált hadszíntér földön, vízen és levegőben. A berendezés a kornak megfelelő technológiával rendelkezik, és biztosítja, hogy a katonák a lehető legfelkészültebben nézzenek szembe a modern hadviselés kihívásaival.

Benkő Tibor honvédelmi miniszter, Pascale Andréani francia nagykövet és Günther Trummer, vállalati igazgató (balról jobbra) az ünnepélyes átadón
MTI/Koszticsák Szilárd

A beruházás mintegy egymilliárd forintba került, és francia támogatással valósulhatott meg. Benkő Tibor kiemelte: a szimulátorok ma már a modern harcászati kiképzés alapvető eszközei. Csak a forgószárnyas helikopterekre legalább száz, de inkább százhúsz pilótát kell a jövőben kiképezni. A szolnoki helikopterbázis a helikoptervezetők és a kezelő személyzet kiképzése tekintetében is kiemelt lesz, nemcsak hazai szinten, hanem egész Európában.


Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.