2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

Működik a kormány iparpolitikája

Az ipar utóbbi években mutatott növekedése azt mutatja, hogy működik a kormány iparpolitikája, az ipar pedig egyre inkább több lábon áll – mondta György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára szerda reggel az M1 aktuális csatornán a frissen közzétett ipari termelési adatokat kommentálva.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a tavalyi év egészében az ipari kibocsátás 3,6 százalékkal volt nagyobb az előző évinél. 2018 decemberében az ipari termelés 5,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok szerint a termelés 5,7 százalékkal nőtt.


György László kiemelte: kedvező, hogy tavaly decemberben felpörgött az ipar növekedése, és 2018 utolsó hónapjában a rendelésállomány 7,2 százalékkal bővült, így a következő hónapokra is jók a kilátások.

Kifejtette: működik a kormány iparpolitikája, amit az mutat, hogy 2015 és 2018 között a visegrádi országokkal és Romániával összevetve Magyarországon nőtt a legnagyobb ütemben az ipar. Az elmúlt négy évben több mint 26 százalékkal nőtt a magyar ipari termelés, ami az európai uniós átlag háromszorosa – fejtette ki az államtitkár.


Az elmúlt hónapokban már nem a járműgyártás húzta az ipar bővülését, hanem a számítógépek, elektronikai és optikai termékek gyártása. Ez a több lábon állás György László szerint a felhasználási, fogyasztási oldalon is érezhető, mert a növekedést az ipari export 4,4 százalékos bővülése húzta, miközben a belföldi értékesítés is 7,2 százalékkal nőtt, ami azt mutatja, hogy a magyar családok az egyre növekvő rendelkezésre álló jövedelmükből tudnak iparcikkeket vásárolni, és egy esetleges világgazdasági lassulás esetén is – részben az alacsony hitelállománynak köszönhetően – képesek lesznek az ipari termelést húzni.

A KSH szerdán építőipari adatokat is közzétett: tavaly az építőipari termelés 22,3 százalékkal nőtt az előző évhez képest, decemberben 17,5 százalékos volt a növekedés.

Az építőipari adatokat kommentálva György László hangsúlyozta: az utóbbi 3 évben az új lakásépítések száma bővült a legnagyobb mértékben, gyakorlatilag 2-3 év alatt megduplázódott. Az építőipar növekedésére nagyon is szükség van, mert soha nem látott ingatlanfejlesztések lesznek Magyarországon 2023-ig, hiszen 2018 és 2023 között 25 000 milliárd forintnyi megrendelésállománya van az építőiparnak. Ebből 15 000 milliárdot az állam teremt több mint 1000 kilométernyi út megépítésével, vagy megújításával Magyarországon, a megyeszékhelyeket és Budapestet 2023-ig gyorsforgalmi utakkal kötik össze – emelte ki az államtitkár.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

 • A nap képe: Lebegő zongorista

  A nap képe: Lebegő zongorista

  Alain Roche svájci zongorista, zeneszerző igen extrém módját választotta figyelemfelkeltésnek az épülő genfi Carouge Színház területén tartott nyílt napon egy darun, függőlegesen lógva.

 • Maul Pincészet – Solár

  Maul Pincészet – Solár

  Elsőre hűvös, de szépen nyíló illatok. Még egy pörgetés a pohárban és robban. Intenzív, tiszta és roppant elegáns.

 • Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Novozánszki Fanni feltételezett gyilkosának szabadon bocsátása óta. A világhálót elárasztó méltatlankodó kommentek mellett fenyegetéseket is kapott a házi őrizetbe helyezett férfi.