2020. július 12., vasárnap
Dalma, Izabella

Belföld

Nácikkal fog össze a baloldal

Ma már egyetlen baloldali politikus sem hajlandó felvállalni korábbi véleményét, pedig néhány éve még a Jobbik betiltását, a „dísznácik” eltűnését kívánták, követelték. Az akkor háborgó DK és az MSZP politikusai most rendre magyarázzák a Jobbik bizonyítványát, csakhogy összefoghassanak a szkinhed Sneider Tamás által vezetett párttal a hatalom megszerzése érdekében.

Nem tartja nácinak Karácsony Gergely azt, aki zsidók listázását javasolta a parlamentben – ezt jelentette ki a baloldal főpolgármester-jelöltje a Hír TV-ben. Nem csak ő nézné el a Jobbik szélsőjobboldali, antiszemita és rasszista kilengéseit a hatalom érdekében, hiszen ma már az MSZP, a DK politikusai is félrenéznek, vagy egyenesen mentegetik a fasiszta eszméket ma is gyakorta hangoztató politikusokat magába gyűjtő pártot, holott pár éve még a betiltásukat követelték.

A Népszava 2012. december 3-i címlapja

Gyöngyösi botrányos kijelentése után Ujhelyi István (MSZP), Vadai Ágnes és Varju László (DK) sárga csillagot tűzött a mellére a parlamentben.
A Parlament előtt tízezres antifasiszta tüntetést szerveztek, amelyen Bajnai Gordon volt MSZP-s miniszterelnök és Mesterházy Attila MSZP-elnök is keményen nácizta, fasisztázta a Jobbikot, a Népszabadság és a Népszava címlapokon, vezércikkekben számolt be hasonlókról.

 

Gyöngyösi antiszemita kijelentése

MTI Fotó: Balogh Zoltán

„Pont itt lenne az ideje egy ilyen konfliktus kapcsán annak, hogy felmérjük azt: az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára.”


Gyöngyösi Márton (Jobbik, 2012. november 26.)

Így reagáltak baloldali politikusok akkor:


„Én tudtommal nem vagyok zsidó származású, de ha a Jobbik felkutatja, hogy vannak ilyen felmenőim, akkor büszke leszek rá.”

Ujhelyi István (MSZP, 2012. november 27.)

 

„A fasizmus egy vírus, és a Jobbik a vírusgazda.”

Mesterházy Attila (MSZP, 2012. december 2.)

„A nácikkal szemben mindenkivel össze kell fogni, de még a hatalomért sem szabad összefogni a nácikkal.”

Bajnai Gordon (Együtt, 2012. december 2.)

Bajnai Gordon (Fotó: MTI)

 

És így fognának össze ma a fasisztákkal:

„Gyöngyösi Márton nem zsidózna, nem zsidózott az elmúlt időszakban… nem gondolom, hogy ez (mármint listát írni a zsidó származású képviselőkről – a szerk.) önmagában nácizmus.”

Karácsony Gergely (MSZP–Párbeszéd, 2019. február 5.)

„Ezért a válaszom a kérdésére, hogy összefogunk-e a Jobbikkal, határozottan az, hogy igen.”

Kunhalmi Ágnes (MSZP, 2019. január 24.)

MTI Fotó: Kovács Tamás

„Nem hagyjuk, hogy az ellenzéki egységet bármiféle próbálkozás megbontsa.”

Bősz Anett (Liberálisok, 2019. január 29.)

MTI Fotó: Máthé Zoltán

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek