EUR: 314,57 Ft
CHF: 278,89 Ft
2019. március 21., csütörtök
Benedek

Extra

Nagymamája miatt lett divattervező Sármán Nóra

Sármán Nóra, hazánk egyik leghíresebb menyasszonyiruha-tervezője szó szerint belenőtt a divattervezésbe. Varrni nagymamájától tanult meg, ám mint mondja, kislányként még nem sejtette, hogy egy-egy kollekció mögött milyen kemény munka van. Legnagyobb sikerének azt tarja, amikor Szamosi Zsófia az ő ruhájában vette át a Mindenki című filmért járó Oscar-díjat.

Sármán Nóra (Fotó: Instagram)

A 34 éves divattervezőt a korábbi évekhez hasonlóan idén is jelölték a Glamour Woman Of The Year díjra. –Mivel már tavaly is jelölt voltam, nem számítottam rá, hogy újra beválogatnak a legjobbak közé, de nagyon hálás vagyok, megtiszteltetésnek érzem – kezdte a Lokálnak Sármán Nóra, aki 2010-ben diplomázott a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemen, ám rengeteg tudást otthon szedett fel.


–Ez abszolút egy családi vállalkozás, már a nagymamám is menyasszonyiruhákat készített, gyerekként nagyon sok időt töltöttem vele. Ő tanított meg varrni, emlékszem minden nyáron mentem hozzá gyakorolni, imádtam. Ebben nőttem fel, így nem is nagyon volt más választásom, de nem is akartam, hogy legyen, engem is ez érdekelt. Sok minden ragadt rám azokból az időkből, aminek ma már nagy hasznát veszem – magyarázta Nóri, aki sikere titkának is azt tartja, hogy a ruhakészítés minden fázisában van gyakorlata.

–A szorgalom mellett ezen a pályán nagy előnyt jelent, hogy tudok rajzolni, varrni, szabásmintát készíteni, és minden olyan gyakorlati dolgot, ami a klasszikus divattervezéshez hozzátartozik. Lehet, hogy manapság sokan azt hiszik, hogy ezek már nem olyan fontosak, de ennek épp az ellenkezője az igaz. A csapatom mindössze pár főből áll, így gyakran nekem is oda kell ülnöm a varrógéphez, hogy elkészítsem például a díszítést, de ezt egyáltalán nem bánom. Ezáltal a megrendelőkkel is közvetlen a kapcsolatom, ismerem őket személyesen, ez is lehet a sikerem titka többek között –árulta el a tervező, aki szerint óriási tévhit, hogy a divattervezés egy habos-babos álommeló, ami csak rajzolgatásból és az anyagok, valamint a színek összepárosításáról szól. Ez annál ugyanis sokkal több.


–A fiatal, divatkedvelő lányok számára gyakran lehet vonzó ez a szakma, ám a tervezés a valóságban nemcsak abból áll, hogy az anyagok között gubbasztva rajzolgatunk, mint a filmekben. Kőkemény munka van akár csak egy-egy ruha mögött is, legtöbben viszont csak a végeredményt látják, az odavezető utat már nem. Nekem is hosszú út vezetett a komolyabb eredményekig, a legnagyobb sikeremnek azt tartom, hogy Szamosi Zsófia az én ruhámat választotta az Oscar-gálára, és a Mindenki című film győzelmének köszönhetően még a színpadra is felvonulhatott benne. Szuper érzés volt egy ilyen rangos eseményen látni a kreációm – árulta el Nóri, aki munkáiban igyekszik ötvözni a hagyományt és a modernitást.

Szamosi Zsófi (középen) az Oscar-gálán viselt Nora Sarman ruhát (Fotó: Instagram)

–Mint a legtöbb ruhám, az Oscar-gálás is csipkés volt, közel áll hozzám ez a romantikus stílus, habár az alkalmi öltözékek magukkal is hozzák ezt a világot. Emellett az alkotásaim egyszerre tradicionálisak és újszerűek,  úgy gondolom, hogy kell egyfajta nyitottság ahhoz, hogy valaki felvegye őket. Mindegyiknek van ugyanis egy határozott karaktere, amit személyre szabottan készítünk el – mondta a divattervező, akinek ruháit a sztárok is előszeretettel viselik.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek

  • Érzéki Charlotte – Fotók!

    Érzéki Charlotte – Fotók!

    Egyre népszerűbb a 25 éves amerikai szépség,  Charlotte McKinney. A fiatal színésznőt a magyar nézők a Baywatch legújabb változatában láthatták, ahol rabul ejtette a férfiak szívét.

  • Isten veled, Koós János!

    Isten veled, Koós János!

    Tegnap délután több százan kísérték utolsó útjára a március 2-án elhunyt Koós Jánost. A család, barátok, kollégák és rajongók könnyeik mellett mosollyal emlékeztek a táncdalénekesre, akit két jó barátja, Hofi Géza és Bajor Imre közelében helyeztek végső nyugalomra.