2019. november 18., hétfő
Jenő

Egyéb Zalaegerszeg

Napelemet az intézményekre!

Hat megyei jogú város, köztük Zalaegerszeg, kötött együttműködési megállapodást az Innovációs és Technológiai Minisztériumban. A 60 milliárd forintos ELENA projektben energetikai beruházásokat valósítanak meg Kaposváron, Tatabányán, Dunaújvárosban, Szombathelyen, Veszprémben és a zalai megyeszékhelyen. Ezeken a településeken az energiaköltségek folyamatos csökkentése érdekében úgynevezett smart grid hálózatot építenek ki, amellyel korszerűsítik az energia-infrastruktúrát. Ez szorosan kapcsolódik az okosvárosprogramhoz, melynek egyik legfőbb célja a klímaváltozás elleni a küzdelem  – tájékoztatott Palkovics László. Az innovációs és technológiai miniszter elmondta: az ELENA projektben a városok együttműködése és egymás segítése kiemelten fontos szerepet kap. Az európai uniós forrásból megvalósuló fejlesztés öt évig, 2024-ig tart. A teljes összegből Zalaegerszegre 10 milliárd forint jutott. Az önkormányzat vállalta, hogy egy háromhektáros naperőműtelepet hoz létre, valamint – amennyiben erre a projekt lehetőséget nyújt – közel 15 önkormányzati középületnek, intézménynek a teljes energetikai felújítása valósulhat meg. A városvezetés szeretné, hogy 2020-ig minden bölcsőde, óvoda és iskola megújuljon. A további tervek szerint közel 20 önkormányzati intézményre napelemet telepítenek, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el, és az így megspórolt összeg átcsoportosítható az oktatásra, az egészségügyre és a szociálpolitikára.

Napelemek a Szent Rafael Kórház tetején; várhatóan további 15 önkormányzati épület kap még

A tervek szerint közel 20 önkormányzati intézményre napelemet telepítenek, amivel jelentős költségmegtakarítás érhető el


Kapcsolódó Cikkek

 • A kórházigazgató emlékére

  A kórházigazgató emlékére

  75 éve hunyt el Ifj. Dr. Genersich Antal. A vásárhelyi főorvos, kórházigazgató tiszteletére ennek apropóján emléktáblát avattak az általa épített Rapcsák András utca 10. szám alatti Genersich-palota falán. Az ünnepségen elhangzott: Genersich Antal vezetésével, szakmai útmutatásával a régi ispotály helyett egy 9 pavilonból álló 220 ágyas kórház épült, amelynek falai között a mai napig gyógyulnak a vásárhelyiek.

 • Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Zenével emlékeznek Ady Endrére

  Ady Endre a magyar irodalom egyik legnagyobb alakja, akire november 15-én a Makám együttessel emlékezhetnek azok, akik elmennek a Pestújhelyi Közösségi Házba.

 • Tesztüzemben a Zerge

  Tesztüzemben a Zerge

  Így hívják azt a szolgáltatást, amely még tesztüzemben működik Zalaegerszegen. A forgalomba állított két, egyenként 13 személyes kisbusz a közösségi közlekedést egészíti ki a peremkerületekben élők igényei alapján.