EUR: 336,09 Ft
CHF: 312,92 Ft
2020. január 17., péntek
Antal, Antónia

Belföld

Negyvenmilliót is kaphat egy fiatal pár

Akár 40 millió forint támogatást is kaphat egy fiatal pár közös önálló életük megkezdésére segítségként az államtól a családvédelmi intézkedések nyomán – mondta Novák Katalin államtitkár.

Mint ismert hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be a hétvégén Orbán Viktor miniszterelnök.


– A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) és a gyermekvállalási támogatás nem zárja ki egymást, egyszerre igényelhető. Egy fiatal házaspár esetén az általuk igényelt kedvezményes, 10 millió forintos hitel három gyermek vállalása után teljes egészében támogatássá válik. Ehhez új lakás esetén fel tudják venni a 10 millió forintos családi otthonteremtési kedvezményt, amit nem kell visszafizetni. Ezenkívül igényelhetnek egy 15 millió forintos kedvezményes csokhitelt, akár használt ingatlan vásárlásához is – árulta el az M1-en Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára.

MTI/Bruzák Noémi

Gyermekvállalás esetén lépésenként elengedik az anya diákhitelét, valamint a második gyerek születésekor akár a csokhoz kapcsolódó hitelből is rögtön elengednek egymillió forintot. Harmadik gyerek esetén további négymillió forinttal kevesebbet kell visszafizetni a felvett hitelből. Jelenleg az építkezéseknél az áfa is visszaigényelhető.


A legtöbb kedvezmény már júliustól igényelhető, a négygyerekes anyák szja-mentessége és a nagyszülői gyed, pedig januártól. Minderre idén 75, jövőre 150 milliárdot szán a kormány.

 

Családvédelmi akcióterv

1. 10 milliós gyermekvállalási támogatás.

2. Bővül a csok kedvezményes hitele.

3. Milliókat vállal át a kormány gyerekesek jelzáloghiteléből.

4. Személyi jövedelemadó-mentesség a négygyerekes anyáknak.

5. 2,5 millió forint új autó vásárlására.

6. 21 ezer új bölcsődei férőhely 2022-re.

7. Nagyszülői gyed bevezetése.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek