2020. június 01., hétfő
Tünde

Külföld

Nem térhetnek vissza! Amerika nem kér az Iszlám Állam embereiből

Nem térhet vissza az Egyesült Államokba az az amerikai születésű nő, aki Szíriában csatlakozott az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez – jelentette be szerdán Mike Pompeo amerikai külügyminiszter.

A tárcavezető közleménye szerint Hoda Muthana nem amerikai állampolgár, nincs érvényes amerikai útlevele és beutazási vízuma, és nincs is joga amerikai útlevélhez. Ezért nem engedélyezik beutazását az Egyesült Államokba – szögezte le a közlemény.


A 24 éves Hoda Muthana ügyével az amerikai sajtó – a többi között például a Fox televízió és a The New York Times című lap – kimerítően foglalkozott.

A nő a keleti parti New Jersey államban született és a déli Alabamában egy muszlim családban nőtt fel, ott kezdte el felsőfokú tanulmányait is. Négy évvel ezelőtt Törökországon keresztül Szíriába, az Iszlám Állam terroristái által ellenőrzött, úgynevezett kalifátus területére szökött. Alabamában élő családjának az mondta, hogy a főiskolával utazik tanulmányútra török földre.


A “kalifátusban” háromszor is házasságot kötött a terrorszervezet tagjaival, egyiküktől 18 hónappal ezelőtt kisfia született. Felvette az Umm Dzsihád, azaz a Dzsihád Anyja nevet és tanúja volt kivégzéseknek. Az egyik közösségi portálon közzétett fényképei tanúsága szerint örömmel üdvözölte a lefejezéseket, 2015-ben pedig az azóta már lezárt Twitter-fiókján az amerikaiakat is harcra szólította fel.

Nemrégiben egy kanadai-amerikai kettős állampolgárságú nővel együtt megadta magát az Iszlám Állam ellen harcoló koalíciós erőknek és jelenleg egy északkelet-szíriai menekülttáborban őrzik. Ott bocsánatot kért az Iszlám Állam támogatásáért, és azt kérelmezte, hogy kisfiával együtt visszatérhessen az Egyesült Államokba.

A The New York Times című lap interjút készített a két nővel, a hosszas riport a lap szerdai számában jelent meg. Hoda Muthana a lap munkatársainak “őrültségnek” nevezte, hogy csatlakozott az Iszlám Államhoz.

A Fox televízió az esetről szóló szerdai riportjában idézte Muthanának a brit The Guardian című lapnak adott interjúját, amelyben a nő bocsánatot kért mindenkitől, butának nevezte magát, de azzal védekezett, hogy túl fiatal volt, amikor eldöntötte, hogy csatlakozik az Iszlám Államhoz.

A Fox információi szerint Muthana apja külföldi diplomataként dolgozott az Egyesült Államokban, de diplomáciai szolgálata még a lánya megszületése előtt véget ért. A televízió – idézve az Egyesült Államok állampolgársági és bevándorlási hivatalát – hangsúlyozta, hogy Egyesült Államokban akkreditált külföldi diplomaták amerikai földön született gyermekei nem kapnak automatikusan amerikai állampolgárságot, mivel születésükkor a szüleikre nem érvényesek az amerikai törvények.

Az Egyesült Államok arra sürgeti európai szövetségeseit, hogy fogadják vissza az Iszlám Államhoz csatlakozott és elfogott állampolgáraikat. Donald Trump elnök az egyik hétvégi Twitter-bejegyzésében bírálta a vonakodó briteket, franciákat és németeket, és azt írta, hogy amennyiben ezeket az állampolgárokat nem fogadják vissza, “kénytelenek leszünk szabadon engedni őket”.

A George Washington Egyetem szélsőséges mozgalmakkal foglalkozó egyik programjának adatai szerint 59 amerikai állampolgár csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezetéhez.

Kapcsolódó Cikkek