2019. november 11., hétfő
Márton

Egyéb XIV.kerület

Néprajzi múzeum, de csodás!

A világ legjobb középülete lett a Liget Budapest Projekt részeként megvalósuló új Néprajzi Múzeum. A legjobbaknak járó ingatlanszakmai díjat, az International Property Awards elismerést kategóriájának legjobbjaként nyerte el a magyar Napur Architect építésziroda által a Városliget szélére, az Ötvenhatosok terén hajdan volt parkoló helyére tervezett új épület.

Az új Néprajzi Múzeum íves formája lehetővé teszi, hogy az épület a város és a park között mintegy kapuként és átjáróként is funkcionáljon (Fotó: ligetbudapest.hu)

A 25 éves International Property Awards az ingatlanszakma egyik legnagyobb, legrangosabb, széles körben jegyzett elismerése, amelyet nyolcvan nemzetközi szakemberből álló zsűri ítél oda tíz különböző kategóriában, lefedve Afrika, Ázsia és Óceánia, az arab országok, Kanada, a Karib-térség, Közép- és Dél-Amerika, az Egyesült Államok, Európa és az Egyesült Királyság területét. A testület minden esetben vizsgálja a projekttervezést, a minőséget, az innovációt, az egyediséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettséget. A Néprajzi Múzeum új épülete a nemzeti szinten befutó győztes projektek között bizonyult Európa legjobb középületének.
– A Liget Budapest Projekt Európa legnagyobb kulturális beruházása, amelynek tervezése során az első pillanattól az volt a cél, hogy egy nemzetközileg is egyedülálló, világszínvonalú fejlesztést valósítsunk meg – hangsúlyozta Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest Projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója, aki hozzátette, az Európa legjobb középületének járó díj elnyerése pedig még inkább ráirányítja a nemzetközi figyelmet a Budapest szívében létrejövő turisztikai attrakcióra. – Az egyedülálló fejlesztésnek köszönhetően egy vonzóbb városi parkot vehetnek majd birtokba a látogatók, amellyel Budapest jelentősen megerősíti pozícióit Európa kulturális térképén. Nem mellesleg nemzeti közgyűjteményeink számára a Liget Budapest Projekt száz év óta nem látott intézményfejlesztési lehetőséget biztosít: hiszen új épületet kap a Nemzeti Galéria is, a Szépművészeti Múzeum pedig történelmi megújuláson esett át.

A Néprajzi Múzeum egy korszerű, világszínvonalú, a szakmai követelmények, valamint gyűjteményi és látogatói igények szerint kialakított 34 ezer négyzetméteres épületben kap új és végleges otthont a Városligetben. A Kárpát-medencéből és a világ minden tájáról származó, mára 250 ezer darabot számláló gyűjtemény sokat vándorolt a múzeum 1872-es alapítása óta, és eddig még nem működött olyan épületben, amelyet eredendően az intézmény igényeinek megfelelően alakítottak volna ki.  Az új épület tervrajzán 250 mérnök dolgozott, Ferencz Marcel vezető tervező irányításával. Az épület kialakítása jelentősen segíti a múzeum nagyszabású, a kor igényeinek megfelelő, látogatóbarát működtetését, a tárgyi és szellemi örökség, a magyar és a nemzetközi gyűjteményi anyag látványos, sokrétű bemutatását. Helyet kap benne gyerekmúzeum, könyvtár, archívum, konferenciaterem, valamint 2500 négyzetméternyi időszaki és 4500 négyzetméternyi állandó kiállítási tér. Íves formája lehetővé teszi, hogy a város és a park között mintegy kapuként és átjáróként is funkcionáljon. Az épület 60 százaléka a térszint alatt helyezkedik el, a tetejét borító zöldfelület pedig közösségi térként várja a Városliget látogatóit.


Kapcsolódó Cikkek

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

  • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

    40 zsák szemetet gyűjtöttek

    A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…