EUR: 323,10 Ft
CHF: 288,58 Ft
2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb V.kerület

Nyárra megújul a Vörösmarty tér

Már zajlik a Vörösmarty tér felújítása, a Belváros legnépszerűbb közterülete nyárra teljes pompájában várja az itt élőket és az idelátogatókat. Január 30-án tette le a tér alapkövét Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere és dr. Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese.

Gyűjtést kezdeményezett a székesfőváros 1896-ban, hogy a mai Vörösmarty téren felállítandó szoborral méltó emléket állítson a Szózat költőjének. A közterület ekkor már száz éve népszerű volt a pestiek körében: 1794-től itt működött a Krajcáros Színház, majd a jó hírű Nagy Német Színház nyitotta meg itt kapuit. A tér neve igen gyakran változott, mire megkapta a magyar romantika kiemelkedő alakjáét. A Vörösmarty tér egész története során a korzózók, a kikapcsolódni vagy vásárolni vágyók kedvelt célpontja volt, szerkezetének és hangulatának köszönhetően pedig olyan eseményeknek adott és ad helyet, mint az Ünnepi Könyvhét vagy az Adventi Vásár. Nem túlzás azt állítani, hogy a Belváros, sőt a város szíve.


Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes és Szentgyörgyvölgyi Péter polgármester elhelyezi az alapkövet (Fotó: Máté Krisztián)

A kormányzat, a főváros és a Belváros önkormányzata összefogásának köszönhetően 2018 végére eldőlt, hogy megújulhat a Vörösmarty tér. A hírt január elején jelentette be Szentgyörgyvölgyi Péter, az V. kerület polgármestere, és január végére már le is zajlottak a bontási munkálatok, megkezdődhetett az új térfelszín kialakítása. Ahogy a polgármester január elején fogalmazott: a tér faltól falig megújul, a több mint 30 éves beton térkő burkolatot magas minőségű, egyedi kialakítású és megjelenésű természetes lapkő burkolat váltja majd. Új köz- és díszvilágítási rendszer lesz a régi helyett, továbbá megújulnak az utcabútorok és „úttartozékok”.

Január 30-án tették le ünnepélyes keretek között a megújuló tér alapkövét. Az ünnepségen Szentgyörgyvölgyi Péter mellett részt vett dr. Balla Valéria, a Belváros alpolgármestere, dr. Szeneczey Balázs, Budapest főpolgármester-helyettese és Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezető igazgatója. Az alapkőbe a nemzetközi hagyományoknak megfelelően időkapszula került, amelyben a Belváros és a főváros közötti, a tér felújítására vonatkozóan létrejött együttműködési megállapodás másolatát, a napjainkban használt pénzérméket, valamint a fejlesztés néhány látványtervét, a Gerbeaud-házról 1890-ben készített fényképeket, a csodás cukrászsüteményekről készült képeslapot, valamint a cukrászda egy brosúráját és Vörösmarty Mihály Szózat című, kézzel írt versét helyezték el.


Szentgyörgyvölgyi Péter elmondta, a megújult tér már nyáron a helyiek és a turisták kikapcsolódását szolgálja.

Kapcsolódó Cikkek