EUR: 330,90 Ft
CHF: 301,09 Ft
2019. október 20., vasárnap
Vendel

Külföld

Okoshordót gurított a piacra a Carlsberg

A csaposok álmát váltotta valóra a Carlsberg, a dán sörgyártó okoshordóval lépett a piacra, amely képes arra, hogy figyelje a hordóban lévő sörmennyiségét, sőt jelezze sörfőzdének, ha fogytán a készlet.

Az okoshordó képes jóval hosszabb ideig frissen tartani a sört, száműzve a hab nélküli sör rémét. Egyetlen dologra azonban nem képes, hogy kicserélje magát, ha kiürült.


A stagnáló eladások, a fogyasztók bor és röviditalok felé fordulása késztette innovációra a dán sörgyártót, és arra, hogy a sörözők tulajdonosait boldoggá tegye és nemcsak szélesebb palettát nyújtson, hanem segítse őket profitjuk növelésében. A csaposok egy tableten figyelhetik valós időben a hordók tartalmának alakulását. Az általa összegyűjtött adatok mind a sörfőzdét, mint sörözőket abban is segíti, hogy megbecsüljék, mekkora a kereslet az egyes sörfajtákra az év egy adott időszakában.

“Ez lehetővé teszi számunkra, hogy a megfelelő termék elérhető legyen adott helyen, adott időben” – mondta egy interjúban Nancy Cruikshank, a Carlsberg digitális átalakulásáért felelős vezetője.


Az okoshordó műanyagból készül, nem a hagyományos nehézacélból, ahogyan az az 1960–as és 1970-es években megszokott volt.

A dán sörgyártó Nyugat-Európa mellett néhány kínai városban is csapra veri őket, az okoshordó tesztelése azonban Berlinben folyt. Koppenhágában, Malmőben és Milánóban a jövő hónapban mutatják be.

Az új, könnyebb hordó sűrített vizet használ szén-dioxid helyett a sör kinyomására, ezáltal 30 napig frissen marad a sör. Az öreg acélhordókban ez kevesebb mint egy hét volt. A Calrsberg szerint ezáltal lehetővé válik, hogy a sörözőkben, bárokban, éttermekben kipróbáljanak kevésbé ismert és jóval drágább söröket is.

A műanyag használatával a Carlsberg ugyan szembemegy az élelmiszeripar azon céljával, hogy visszaszorítsa az egyszer használatos műanyag alkalmazását, mivel a fogyasztók egyre inkább környezetbarát módon gondolkodnak.

A Calrsberg közölte, hogy az okoshordó ugyan egyszer használatos, de dolgoznak azon, hogy begyűjtsék és újrahasznosítsák azokat.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek