2019. december 12., csütörtök
Gabriella

Sport

Olimpiai bajnokok zöld-fehérben

Hatvankét évvel a Ferencvárosi Torna Club gyorskorcsolya szakágának megszűnése után újjáalakul a szakosztály, amely rögtön nagy nevekkel erősített. Zöld-fehérbe öltöztek az olimpiai bajnok Liu testvérek, Cole és John-Henry Krueger, valamint a versenyzők és a válogatott sikeredzője, Bánhidi Ákos.

A legjobbak a legjobb helyen!

A Ferencvárosi Torna Clubban 1951-ben honosodott meg a gyorskorcsolya, épp amikor igazán elkezdődött a klub kálváriája, vagyis a rossz emlékű ÉDOSZ-, majd a Kinizsi-korszak. A műkorcsolya és a gyorskorcsolya szakág lényegében egyszerre alakult meg, az utóbbi azonban sajnos nem volt hosszú életű, mindössze hat évig létezett. Kónya Béla személyében mégis volt egy országos bajnoka a Fradinak.

Az 1957-es megszűnésben jelentős mértékben közrejátszott az a tény, hogy az 1956-os forradalom leverése után az élgárda külföldre távozott. A műkorcsolya sokkal hosszabb ideig működött a Ferencvárosnál, túlélte az 50-es évek viszontagságait, és kiemelkedő eredményeket értek el az itt sportolók, azonban 1982-ben ez is végérvényesen megszűnt.
A klub vezetésének köszönhetően – amely az ökölvívó-szakosztály 2014-es feltámasztása, valamint a vívók 2017-es hazatérése után további szakosztály újjáalakulását támogatta – most igazi ászokkal támadt fel a gyorskorcsolya.
– A legjobbak a legjobb helyen – mondta Nyíri Zoltán, a klub ügyvezető alelnöke. – Alapvető értékünk, hogy a magyar sportért dolgozunk, ennek része, hogy a legjobb sportolók egy helyen legyenek. A Ferencváros az a klub, amely biztosítani tudja a megfelelő körülményeket és a lehetőséget a továbblépéshez.
Liu Shaolin Sándor olimpiai bajnok rövid pályás gyorskorcsolyázó elmondta,  az olimpia után született egy cikk arról, hogyan motiválja magát, és hogyan legyen továbbra is sikeres.
– Azért volt erre szükség, mert nagyon fiatalon lettem olimpiai bajnok, kellett az új lendület. Úgy vélem, a Ferencvároshoz való csatlakozás is egy ilyen új inspiráció lehet.
Testvére, a szintén olimpiai bajnok Liu Shaoang hozzátette, az olimpia idején elmondta, hogy ez az érem nem a vég, hanem a kezdet.
– Ennek a folyamatnak újabb fontos állomása az, hogy a Fradiban folytathatom a pályafutásomat.
Bánhidi Ákos sikeredző mindehhez hozzátette: elsőként az jut eszébe, hogy amikor az első gyorskorcsolyaklub megalakult Budapesten, nem hitte volna, hogy harminc év múlva Magyarország legpatinásabb egyesületének lehet a tagja.
– Rendkívül büszke vagyok, és ezúton is nagyon köszönöm mindenkinek a munkáját, aki egy kicsit is hozzátett ehhez. Azoknak is, akik már nem élhették meg ezt a pillanatot. Számomra kiemelkedően fontos, hogy Budapesten nagy fővárosi bázisa legyen a rövid pályás gyorskorcsolyának, és azt hiszem, ez ennél komolyabb helyszínen nem is valósulhatna meg.


Kapcsolódó Cikkek