2020. január 22., szerda
Artúr, Vince

Külföld

Orbán: Erősödni fognak a migrációs feszültségek

A mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak, a kérdés, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Unió és az Arab Liga egyiptomi csúcstalálkozóján.

Vasárnap és hétfőn rendezték meg először az Európai Unió és az Arab Liga csúcstalálkozóját Egyiptomban, amelynek témája a biztonság, a migráció és a gazdasági fejlődés volt. A tárgyaláson uniós vezetők is részt vettek, többek között Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság és Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Magyarországot Orbán Viktor miniszterelnök képviselte.


Forrás: Facebook

 

A kormányfő beszédében kifejtette, hogy a demográfia erejét nem szabad alábecsülni, ugyanis a migráció okait jelentő demográfiai tendenciák folytatódni fognak, így az arab világ népessége 2030-ra a mainál 30 százalékkal több lesz.

– Meg kell tehát állapítanunk, hogy a mai migrációs feszültségek okai erősödni fognak. A kérdés az, hogy elszenvedői vagy irányítói akarunk-e lenni ezeknek a folyamatoknak – fogalmazott.


Elmondása szerint azt tapasztalja, hogy az embercsempészek, a terrorszervezetek, az illegitim erőcsoportok, az ngo-k, a pénzügyi spekulánsok és a média erős befolyást gyakorol a migrációs politikára és ezen keresztül az európai–arab kapcsolatokra.

– Mi azt szeretnénk, hogy a jövőben a legitim politikai vezetők közösen szabjanak irányt az eseményeknek, ezért a közös deklarációnk rendkívül értékes – mondta, majd hozzátette: a magyar politika kiindulópontja, hogy a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, és nem a bajt kell szétosztani.

A kormányfő szólt arról is, hogy Magyarország erején felül vesz részt a nemzetközi missziókban, Libanonban, Irakban, Líbiában és a Száhel-övezetben. Orbán Viktor beszéde végén köszönetet mondott az arab világ vezetőinek, akik védelmet nyújtanak országukban és a térségben az üldöztetésnek kitett keresztény közösségeknek, és kérte őket, folytassák politikájukat.

MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek