2019. november 13., szerda
Szilvia

Külföld

Orbán meglátogatta Jeruzsálem csodáit

Külgazdasági képviseletet nyit Magyarország Jeruzsálemben – derült ki Orbán Viktor miniszterelnök és izraeli kollégája, Benjamin Netanjahu találkozója után. A miniszterelnök a hivatalos programok előtt a város csodáit is megtekintette. 

A megszo­kott­nál kissé ko­rábbra, haj­nali öt órára ál­lí­totta be éb­resz­tőóráját a ma­gyar mi­nisz­ter­el­nök kedden Jeruzsálemben – írja a Ripost. Erre azért volt szükség, mert Orbán Viktor Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel való találkozója előtt szerette volna meglátogatni a szent város nevezetességeit.


Orbán Viktor miniszterelnök Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén 2019. február 19-én hajnalban.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsődi Balázs

A miniszterelnök a napfelkeltét az Olajfák hegyén nézte meg, majd megtekintette a Gecsemáné-kertben található templomot, ahol összetalálkozott az épp a reggeli szentmisére készülő pappal, akivel rövid beszélgetést folytattak.

A reggeli séta után beindult a diplomáciai henger, Orbán előbb a köztudottan magyarbarát republikánus amerikai kongresszusi képviselővel, Andy Harrisszel, majd Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökkel találkozott. (Előző nap Peter Pellegrini szlovák kormányfővel tartott megbeszélést.)


A Netanjahuval való találkozás után kiderült, hogy Magyarország és Izrael kapcsolata újabb szintre emelkedett: hazánk külgazdasági képviseletet nyit Jeruzsálemben. Orbán Viktor elmondta Netanjahunak, hogy az európai parlamenti választások fontos célja lesz az antiszemitizmus visszaszorítása Európában. Hozzátette, olyan EU-vezetőket kell választani, akik nem finanszíroznak politikai ügyekbe beavatkozó és Izrael-ellenes álláspontot képviselő NGO-kat.

– Sok közös van a két ország múltjában, olyan kis népekről, kis demokratikus országokról van szó, amelyek a jövőt a békére, a szabadságra és a jólétre alapozva építik, ami erős köteléket jelent köztük – mondta el Benjamin Netanjahu a találkozó után. 

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek