EUR: 344,59 Ft
CHF: 320,08 Ft
2020. augusztus 11., kedd
Zsuzsanna, Tiborc

Belföld

Orbán Viktor: A magyarok ismét hisznek a jövőjükben

Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentett be Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi évértékelő beszédében, amely minden gyermeket nevelő és vállaló magyar család számára biztosítja a lakhatás, a bölcsődei ellátás, az autóvásárlás lehetőségét, ugyanakkor anyagilag is elismeri a nagyszülők gyermeknevelésben vállalt szerepét.

Hatalmas érdeklődés mellett tartotta meg tegnap immáron 21. évértékelő beszédét Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke. A kormányfő a hazai, európai és világpolitikai helyzetértékelés mellett ezúttal rendhagyó módon itt jelentette be, hogy a kormány egy hétpontos családvédelmi akciótervvel igyekszik rávenni a magyarokat a gyermekvállalásra, miközben a nyugat-európai politika bevándorlók betelepítésével akarja megállítani a kontinensen tapasztalható népességfogyást.


  1. A kormány bevezeti a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását, amelynek értelmében minden 40 év alatti, első házasságát kötő nő 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet. Ráadásul az első két gyermek érkezésekor három-három évre felfüggesztheti (a második gyermeknél a tőketartozás harmadát nem is kell visszafizetni), harmadik gyermek születése esetén pedig a kölcsön további részét teljes egészében elengedik.
  2. Tovább bővíti a kormány a családok otthonteremtési kedvezményét is, amelyben most a kétgyermekes családok 10, a három- vagy többgyermekes családok 15 millió forintnyi kamattámogatott kölcsönt vehetnek igénybe új lakás vásárlására, de a jövőben a családok ezt a hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják.
  3.  A kormány eddig a harmadik és további gyermek születése esetén egymillió forintot vállalt át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből, ezután már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél 4 millió forintot, minden további gyerek születésekor pedig újabb egy-egymillió forintot vállal át.
  4. Példátlan módon a legalább négy gyermeket szült magyar asszonyok életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól.
  5. Autóvásárlási programmal is segíti a kormány a nagycsaládosokat: azok a családok, amelyek legalább három gyermeket nevelnek, legalább hétszemélyes új autó vásárlásához 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.
  6. A bölcsődei ellátásban 2021-ig a kormány – három lépcsőben megteremti a jelenleg hiányzó 21 ezer férőhelyet, vagyis 2022-re minden szülő, aki erre igényt tart, bölcsődébe viheti gyermekét.
  7. Bevezetik a nagyszülői gyedet is: ha a szülők úgy döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük.

A családtámogatási akcióterv mellett két másik intézkedést is bejelentett Orbán Viktor kormányfő. Egyrészt szólt arról, hogy a kormány 200 milliárd forintot fordít egészségügyi fejlesztésre, másrészt a jövőben minden magyar középiskolás teljes kormányzati támogatással vehet igénybe külföldi nyelvtanulási lehetőséget a 9. és a 11. évfolyam elvégzése után.

További cikkek:


Kapcsolódó Cikkek