2019. november 17., vasárnap
Gergő, Hortenzia

PR

Összecsapás előtt közös gyász

Győrben az AUDI ETO KC és a Vipers Kristiansand BL mérkőzés előtt a fiatalon elhunyt Karl Erik Böhn-re emlékeznek. A rendkívül empatikus szakember utolsó nyilatkozatai egyikében azt mondta: Hihetetlen büszke vagyok, hogy lehetőségem volt ezt a gyönyörű országot, Magyarországot képviselni.

/Fotó: MTI Fotó: Illyés Tibor

A magyar női kézilabda válogatott korábbi norvég szövetségi kapitánya – aki a csapattal 2012-ben Szerbiában egészen az EB-bronzéremig menetelt – 2014. február 2-án hosszú betegség után elhunyt. Karl Erik Böhn (KEB) halálának évfordulója alkalmából 2019. február 9-én a Győri Audi ETO KC – Vipers Kristiansand BL – középdöntős találkozó előtt, a szurkolókkal együtt megemlékezést tartanak az Audi Arénéban a 48 évesen elhunyt, feledhetetlen mester domborműve előtt.


/Fotó: MTI Fotó: Krizsán Csaba

Az emléktábla avatásán 2014. augusztusban KEB két korábbi klubja, a Győri Audi ETO és a norvég HK Larvik női csapata emlékmeccsen mérte össze tudását a Handball Fiesta elnevezésű tornán. Görbicz Anita akkor így nyilatkozott.

– KEB nagyszerű ember és kiváló edző volt, nagyon hiányzik valamennyiünknek, akik dolgozhattunk vele. Sajnos a klubbal hajszállal lemaradtunk vele a csúcsról, nem tudtuk megnyerni a Bajnokok Ligáját, de kárpótlást jelentett, hogy szövetségi kapitányként Európa-bajnoki bronzéremig vezetett bennünket.


Valóban vele jutott a legmesszebb nemzetközi tornán utoljára a magyar válogatott. A kapitány első jelentős nemzetközi versenyén bronzéremig vezette Görbiczéket 2012-ben Szerbiában. Bár az elődöntőben pont szülőhazája, Norvégia válogatottja ellen súlyos vereséget (30-19) szenvedett a magyar csapat, azonban a bronzmérkőzésen drámai hosszabbítás után Belgrádban 8 ezer néző előtt legyőzte a házigazda szerbeket, (41-38) és megszerezte az EB bronzérmet.

Karl Erik Böhn búcsúlevele Magyarországnak 2014. január:

Minden magyar támogatómnak! Hálásan köszönök minden Tőletek kapott támogatást és jókívánságot. Hihetetlen büszke vagyok, hogy lehetőségem volt ezt a gyönyörű országot, Magyarországot képviselni. Itt elszántsággal, kitartással és nagyszerű beállítottsággal dolgoznak az emberek. Sajnos nem én fogom vezetni a magyar kézilabda-válogatott lányait 2014-2016-ban. De mindenképpen sikerrel fognak szerepelni, mert csodálatos lányok. Nagyon köszönöm, hogy olyan szépen fogadtatok, és a Magyarországon töltött periódust az életem legboldogabb időszakává tettétek.

Üdvözlettel: Karl Erik Bøhn

/Fotó: Kéziszövetség.hu

KEB akkori válogatott játékosai közül nyolcan ma is a két hazai BL csapatban szerepelnek: Görbicz Anita, Tomori Zsuzsanna, Bódi Bernadett, Kiss Éva a Győri Audi ETO KC-ben, míg Kovacsics Anikó, Klivinyi Kinga, Szucsánszki Zita és Szekeres Klára az FTC-Rail Cargo Hungaria csapatában.

Ezen a hétvégén a lányok a BL-ben bizonyíthatnak ismét, méltón emlékezve a szeretett mesterre. A Győr hazai pályán a Vipers ellen, a Fradi idegenben a Krim Mercator csapatával találkozik Ljubljanában, az emlékezetes február másodikai FTC-GYŐR (32-32), magyar – magyar BL-háborút követően.

Karl Erik Bøhn (1965. Február 14. – 2014. február 2.)

2011 szeptemberétől haláláig a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya volt. Játékosként 126 alkalommal szerepelt a norvég válogatottban 1986 és 1993 között. Aktív pályafutása után a norvég férfi kézilabda-válogatott másodedzője volt. Ezen a poszton 1996-ban részt vett a világbajnokságon. 1998-tól norvég Drammen férfi kézilabda csapatának volt az edzője, 1999-ben KEK-elődöntős, 2001-ben KEK-negyeddöntőig vitte a gárdát. 2002 és 2005 között a Larvik női csapatának a segédedzője, 2005-től 2011-ig vezetőedzője volt. Ebben az időszakban öt bajnokságot és kupát nyert a csapat. 2010-ben elődöntőbe jutott a Bajnokok ligájában. 2008-ban KEK-győztes, 2009-ben KEK-döntős volt. Akkori élettársa, Heidi Løke a Győri Audi ETO KC játékosa lett. 2011. augusztus végén a magyar női kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya lett, szerződése 2016-ig szólt volna. 2011 novemberében kinevezték a Győri Audi ETO KC vezetőedzőjének. Szerződése a szezon végéig szólt. A Győrrel a BL-döntőbe jutott és megnyerte a magyar bajnokságot. 2012-ben a magyar női kézilabda-válogatottal bronzérmet szerzett a szerbiai Európa-bajnokságon. Jelenleg ez az utolsó érmes sikere a magyar kézilabdának.

2013 januárjában leukémiát diagnosztizáltak nála. Norvégiában kezelték, júniusban közölte, hogy a vártnál hosszabb kezelés miatt nem tudja vállalni a válogatott felkészítését a világbajnokságra. Szeptemberben csontvelő-átültetést hajtottak végre rajta. Kezelése eleinte sikeresnek tűnt, de 2013 decemberében bejelentette, hogy betegsége nem gyógyítható. Végül 2014. február másodikán örökre távozott.

Kapcsolódó Cikkek