EUR: 323,44 Ft
CHF: 290,88 Ft
2019. június 26., szerda
János, Pál

Egyéb Nyíregyháza

Otthon nem Hamupipőke

Munkácsi Anita nem érzi magát mostohagyermeknek a Móricz Zsigmond Színházban, hiszen ő a címszereplője a Hamupipőke című mesedarabnak, amelyet február 15-én mutatnak be a nagyszínpadon.

Férje, Nagyidai Gergő jót derült, amikor megtudta, hogy talpraesett, a védelemre szorulókért mindig kiálló felesége alakítja a félénk, mostohaként kezelt lányt. A törékeny művésznő azonban a való életben nemegyszer érezte már, hogy vannak rokon vonásai a mindenki által ismert mesehősnővel.


Ebben az évadban nagyon szép feladatokat kaptam a színházban – nyilatkozta a művésznő a Lokál Extrának. – Filippát játszom a Gyilkosság meghirdetve című krimiben, Zsótér Sándor rendezésében, a Hamupipőke után pedig a Bob herceget kezdjük próbálni, amelyet Göttinger Pál visz színre. Nagyon örülök, hogy az utóbbi kettőben énekelhetek is. Hamar felfigyeltek rá, hogy vonzódom a zenéhez és a színpadhoz: például egykori iskolám, az Arany János Gimnázium alapítványa és kiváló pedagógusai, akik hajdan támogatták zenei, színházi tanulmányaimat. Többször sikertelenül felvételiztem  a Színház- és Filmművészeti Egyetemre, de arról a vágyamról, hogy színésznő legyek, nem mondtam le, ezért évekig statisztáltam a nyíregyházi teátrumban, ahol egymásba szerettünk Nagyidai Gergővel, aki azóta a másik felem. Az elmúlt évadok egyre nagyobb feladatokat hoztak számomra. Sediánszky Nóra művészeti tanácsadó és rendező kezdettől fogva hitt abban, hogy a komolyzenei feladatok jól állnak nekem. A Balta a fejbe című előadás után Margitai Ági művésznő megfogta a kezem, és azt kérdezte: „Kicsi lány, hol tanultad te ezt?”

Anita korábban is játszott már gyerekeknek szóló darabban és nagyon élvezte. Képünkön Gyuris Tiborral látható A Mumus című gyermekmusicalben
MTI Fotó: Balázs Attila

Mint Anita lapunknak elmondta, a Hamupipőke rendezőjével, Halasi Dániellel már dolgozott együtt az Alízban és a Tündér Lalában. Az ő egyik előadásában tért vissza a színpadra évekkel ezelőtt, lelkileg elég ,,vacak” àllapotban. Úgy érzi, valamiért úgy kellett történnie, hogy most is vele legyen, ő vezesse ezen az úton. Véleménye szerint a személyiségében mindig is benne volt a „hamupipőkeség”, amit le kell küzdenie: vállalnia kell önmagát, megmutatni, ami értékes benne. Újszerű lesz az előadásuk, amely egyesíti Rossini vígoperáját és Romhányi József szellemes meséjét. Az új verzió kialakításában jelentős szerep jutott Perczel Enikőnek, Sediánszky Nórának és Kardos Tündének. Csak Hamupipőke és a királyfit alakító Martinkovics Máté énekli kotta szerint azt, amit az olasz komponista eredetileg megírt. A többiek a Romhányi-féle játékos, rímes szöveget használják, ami inkább közelít a meséhez, mint a vígoperához. A legfontosabb szempont számukra, hogy a gyermekek szeressék majd az előadást, akarják segíteni az árva leánykát kirekesztettsége megszüntetésében. „Én is egy leszek a mindben. Ó, de szabad-e ezt hinnem?” Igen, a darab végén nemcsak benne, de a kicsikben is tudatosodik majd: ha valamit, valakit nagyon akarnak, és tesznek is érte, hogy az legyen belőle, aminek lennie kell, az valóra válik. Persze fontos, hogy legyen egy segítő kéz.


Munkácsi Anita (Fotó: Trifonov Éva)

 

Kapcsolódó Cikkek