2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb XI.kerület XXII.kerület

Otthon segítenek – felkészülten, szívvel-lélekkel

Az Otthon Segítünk Alapítvány új, XI. és XXII. kerületi önkénteseit köszöntötték a régiek a Gárdonyi téri Zipernowsky Házban, ahol szendvics- és gyümölcssaláta-készítés közben ismerkedtek, és osztották meg tapasztalataikat egymással az otthon segítők.

Az Otthon Segítünk Alapítvány XI. és XXII. kerületi szervezete közös találkozóján új önkénteseit ünnepelte. A XI. kerületben Medvey Judit Vincze Edittel és Pataki Évával koordinálja az önkénteseket, a XXII.-ben pedig Dzsamba Rozália.


– Tizenöt éve csinálom ezt, most öt önkéntessel dolgozom, hozzájuk jön még három új, így nyolcan leszünk. Nekem egyébként a férjem is önkéntes, de ő a XI. kerületben tevékenykedik. Nagyon jó a kapcsolatunk a védőnői hálózattal, mindig küldenek családokat.

Dzsamba Rozáliától azt is megtudtuk, hogy nagy igény van az otthon segítő ingyenes szolgálatra, ezért mind a segítők, mind a segítséget kérő családok jelentkezését várják.


Lehőcz Monika, az Otthon Segítünk Alapítvány elnöke elmondta, a segítségnyújtást nem csak nagycsaládosok vehetik igénybe. Általában heti egyszeri 3-4 órás alkalomról van szó, amikor az édesanyának teszik könnyebbé az életét úgy, hogy közösen végeznek el valamit a szülővel, a kisgyerekekkel.

– Szervezetünk iskoláskor alatti gyermekeket nevelő szülőket támogat ingyenesen az otthonukban, a család megkeresése nyomán, apróbb gondok esetén. Ilyen esetekben egy felkészített önkéntest szoktunk küldeni, aki maga is szülő vagy nagyszülő. Célunk, hogy kiegyensúlyozottabb szülőket „adjunk” a kisgyerekeknek, akik a kapott – pár hónapig tartó, heti egyszeri – átmeneti támogatás mellett jobban oda tudnak figyelni a csemetéjükre.

Medvey Judit és XI. kerületi jól összeszokott, lelkes önkéntescsapata 2001 óta van jelen a kerületben.

– Sok családnak sikerült segítenünk a gyermeknevelés kisebb nehézségeiben. Önkénteseinknek egy 12 alkalmas tanfolyamon kell részt venniük, hogy még jobban el tudják látni a feladatukat. Természetesen ahogy az otthon segítés is ingyenes, a tanfolyamért sem kell fizetni.

Kapcsolódó Cikkek

  • A Felvidéken járt Miklós Péter

    A Felvidéken járt Miklós Péter

    A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

  • Fakutyával táncoltak

    Fakutyával táncoltak

    Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.