EUR: 322,37 Ft
CHF: 287,51 Ft
2019. június 17., hétfő
Laura, Alida

Egyéb Szeged

Ötven éve várnak – kinyitják a szegedi időkapszulákat?

Több időkapszulát is elhelyeztek néhány szegedi általános iskolában 1969. március 21-én. Az akkori diákok most kíváncsian várják, vajon napvilágra kerülnek-e az akkor elrejtett emlékek.

Mintha tegnap történt volna – emlékezett vissza Sajó Gyula, aki 11 éves volt az időkapszulák elhelyezésekor.


A Rókusi Általános Iskola időkapszulája 50 éve vár arra, hogy feltárják.

Az Árpád téri nagy Ságváriba jártam. Nagy ünnepséget rendeztek a tanácsköztársaság évfordulójára, a korlát mellett álltunk díszőrséget. Az időkapszulában egy levelet helyeztek el, amelyet az egyik osztálytársam édesapja, Jankó László bácsi írt. Volt benne egy akkori újság, feltételezem, hogy a Délmagyar, illetve egy úttörőnyakkendő. Akkor még Ságvári Endre szobra állt ott, most már Kalmár Lászlóé. Biztos, hogy nem történt vele semmi a szobrok cseréjekor, mert az egyik volt évfolyamtársam ismerőse azóta megkopogtatta, és üreges a fal – részletezte Sajó Gyula, aki Budapesten dolgozik, de szívesen hazautazna, amennyiben az időkapszulát felbontják az ötvenedik évfordulón.

A múlt egy darabja. Jópofa dolog lenne, mert maga a levél is szenzációs, ahogy akkor elképzeltük, hogy milyen légpárnás járművekkel közlekednek az emberek, és terepasztalokon játszanak a gyerekek – árulta el.


Az egyik, a Rókusi I-es számú általános iskola udvarában elhelyezett időkapszulát borító lap képét a Szegedi Emlékkereső Facebook-csoportban tették közzé. Megkeresésünkre az iskolától azt a választ kaptuk, már többen jelentkeztek, hogy az évfordulón felbontanák a kapszulát, szerintük március 21-én ez megtörténik.

Megkerestük a Ságvári utódját, az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolát. Őket meglepetésként érte a hír, nem is tudtak arról, hogy ilyen időkapszula található az intézményben. Ennek ellenére ha úgy látják, hogy megfelelő keretek között felbontható, akkor nyitottak az öregdiákok kezdeményezésére.

A képhez küldött hozzászólások között a szentmihályi Gárdonyi Géza Általános Iskola időkapszuláját is közzétették.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hendrix-műsor Tátraival

  Hendrix-műsor Tátraival

  A hejőcsabai Gárdonyi Parkban, varázslatos környezetében, június 28-án lehet majd egy különleges zenei csemegét nézni-hallgatni.

 • GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra

  GasztroSopron Bortúra címen várnak mindenkit egy egész várost behálózó bortúrára, ahol 11 helyszínen 11 soproni és 11 nem soproni borásszal találkozhatnak a résztvevők június 15-én 14 és 22 óra között.

 • Légy szíves! Légy színes!

  Légy szíves! Légy színes!

  Nem mindennapi kiállítás nyílt a Zsókavár Galériában, ahol a kerületben található Értelmi Fogyatékosok Napközi Otthonának MásKépp Műhelyében alkotók műveit tekinthetik meg.