EUR: 323,17 Ft
CHF: 288,30 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Belföld

Óvodai tanóra

Magam sem tartozom azok közé, akik feltétel nélkül mindent elfogadnak, ami „az EU-ból” jön. Hümmögtem nem egy pályázat tematikája kapcsán is, de most örömmel írok jó dologról. Egy uniós elképzelés gyakorlati megvalósulását láttam a minap Ózdon és környékén, s mit mondjak: volt értelme.

Credit line: Profimedia, Depositphotos Inc.

A Mogyorósvölgyi és a Katona József utcai óvodások egészségtudatosságának növelése és az egészségfejlesztés volt terítéken.


Elvontnak tetsző téma? Elsőre igen. Megérthetik az ovisok? Reménykedjünk. Felkészült óvó néni, óvó bácsi szükséges a sikerhez? Igen.

Szerencsére ebben a hátrányos helyzetű térségben minden adott volt. Jó szervezés, közérthető előadás, megfelelő játékosság, interaktivitás. Mert ez azért – lássuk be – a XXI. században már túlmutat a kézmosáson. És azt is valljuk be – legalább magunknak –, hogy sokszor már az oviból hazaérő gyermek nevel minket…

A gyermek otthon ránk szól, ha nem úgy csinálunk valamit, amit ő aznap megtanult. És igaza van. Mintának lenni csak folyamatos önképzéssel, fejlődéssel lehet.

Magyarul: ez az EU-s program, ami most indult el a méltatlanul elfeledett, gyönyörű tájba burkolódzó Ózdon valóban népnevelő hatású lehet. A csillogó tekintetű és a feladatokat megértő, készségszinten elsajátító, nagyon jó memóriával rendelkező kis lurkók pedig hazaviszik, és tovább adják. Szülőnek, testvérnek, nagyszülőnek. Csendben terjesztve a jót.

Amiért nemcsak az EU-nak, hanem a végtelen türelemmel és odafigyeléssel megáldott óvodapedagógusoknak is köszönettel tartozunk.

Jó volt látni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Maul Pincészet – Solár

  Maul Pincészet – Solár

  Elsőre hűvös, de szépen nyíló illatok. Még egy pörgetés a pohárban és robban. Intenzív, tiszta és roppant elegáns.

 • Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Fanni ügyében

  Forrnak az indulatok Novozánszki Fanni feltételezett gyilkosának szabadon bocsátása óta. A világhálót elárasztó méltatlankodó kommentek mellett fenyegetéseket is kapott a házi őrizetbe helyezett férfi.

 • 2020 a nemzeti összetartozás éve lesz

  2020 a nemzeti összetartozás éve lesz

  A nemzeti összetartozás évének nyilvánította az Országgyűlés 2020-at, a nemzetet feldaraboló 1920-as trianoni békeszerződés centenáriumát, ennek értelmében jövőre a kormány itthon és az egész világon támogatja olyan rendezvények, megemlékezések szervezését, amelyek erősítik a magyarság összetartozásának tudatát.