2019. június 18., kedd
Arnold, Levente

Egyéb Nagykanizsa

Passzold vissza, tesó!

Életeket menthetünk

Kampányt indított a Jane Goodall Intézet az Afrikáért Alapítvány és a Védegylet Egyesület segítségével, ami a magyar háztartásokban lévő, de nem használt mobiltelefonok leadását ösztönzi. Nagykanizsán már több intézmény, szervezet is csatlakozott.


A mobiltelefonok előállításához szükséges koltán ércet Afrikában, veszélyeztetett fajok, így gorillák és csimpánzok élőhelyén bányásszák, felemésztve erdeiket, természetes élőhelyüket. Ezt a folyamatot akarja a Jane Goodall Intézet megállítani, de legalábbis mérsékelni azzal, hogy a használaton kívüli telefonokat visszagyűjti. A háztartásokban ugyanis ott lapulnak a már leselejtezett mobilok, amelyek életeket – emberekét és állatokét – menthetnek meg.

A koltánból nyerik a tantál nevű fémet, amit kondenzátor-bevonatok készítésére használnak, így megtalálható például a mobilokban, a laptopokban, a GPS-ekben és a táblagépekben. A világ koltánkészletének 80 százaléka Afrikában található, főként a Kongói Demokratikus Köztársaságban. Ott, ahol a hegyi gorillák, grauer gorillák, bonobók és a csimpánzok élnek. Élőhelyüket drasztikusan megváltoztatja a bányászat, az erdők területe csökken, a meglévőket pedig a kitermeléshez használt utak hálózzák be. Ahogyan a Jane Goodall Intézet felhívásában is olvasható, a bányák jó része illegális és veszélyes.


Mindennapos a gyerekmunka… (Fotó: Jane Goodall Intézet)

Az adatok szerint tavaly több mint ötmilliárd mobiltelefon jutott a földön élő 7,6 milliárd emberre. S ezzel párhuzamosan egy másik szám: 1996 óta hatmillió ember halt meg a koltánbányászat miatt. Ha azonban a kidobásra ítélt mobiltelefonokban található ásványokat újrahasznosítják, akkor ezen ércek bányászata csökken, és ezzel megmenthetők a veszélyeztetett fajok. Sőt, talán emberi életek is, mivel a bányászat biztonsági feltételei elégtelenek, mindennapos a gyermekmunka, ráadásul a területeket félkatonai szervezetek uralják, amelyek a bevételért semmitől sem riadnak vissza.

Magyarországon eddig 150 gyűjtőpont jelentkezett, köztük, Nagykanizsáról elsőként, a Batthyány Lajos Gimnázium. Az intézményben elhelyezett gyűjtőládába lehet bedobni a régi mobilokat, amelyek újrahasznosításával a diákok is hozzájárulhatnak a gorillák és csimpánzok élőhelyének védelméhez, illetve emberi sorsok megmentéséhez. A kezdeményezéshez csatlakozott a kanizsai Tourinform-iroda is.

Kapcsolódó Cikkek