EUR: 323,17 Ft
CHF: 288,30 Ft
2019. június 19., szerda
Gyárfás

Egyéb Érd

Péntektől szabad égetni

Az előírások megszegői milliós bírságot is kaphatnak

A város honlapján is megjelent az az önkormányzati rendelet, amely pontosan meghatározza, hogy mikor és hogyan semmisíthető meg az avar és a kerti hulladék égetéssel. Ez az időszak idén tavasszal február 15-től április 30-ig, ősszel pedig október 15-től november 30-ig tart. Korántsem mindegy azonban, hogy ez az égetés hol, és milyen körülmények között történik – szigorú  szabályokat kell betartani. Például a telken csak megfelelően kialakított tűzrakó helyen szabad égetni, és úgy, hogy az az emberi egészséget és a környezetet ne károsítsa, és az égetés hősugárzása által kár ne keletkezzen. Okkal emeli ki a rendelet, hogy az avar és a kerti hulladék égetése során még véletlenül se égessen senki kommunális, állati eredetű, valamint ipari eredetű hulladékot, például gumit vagy műanyagot.


Már a tűzrakó hely kijelölésénél fokozottan ügyelni kell arra, hogy ne keletkezzen tűz- vagy robbanásveszély. Nem szabad őrizetlenül hagyni – és nem szabad elhagyni sem a helyet, mondván, hogy majd kialszik magától, ha nem teszünk rá további égetnivalót. A munka végén mindig el kell oltani.

Van tilalmi lista is. Nem szabad például égetni vasárnap és ünnepnapokon, illetve az ezeket megelőző napokon délután négy óra után, és akkor sem, ha az illetékes miniszter tűzgyújtási tilalmat rendel el. Az orvosi rendelők, hitéleti középületek, iskolák, óvodák és a szociális intézmények százméteres körzetében munkanapokon 18 óra előtt, valamint hitéleti középületek esetében a szertartás ideje alatt ugyancsak tilos az avar és kerti hulladék égetése.


Nem lényegtelen pontja az önkormányzati rendeletnek, hogy az előírások  megszegőire ötvenezer forintos helyszíni, illetve akár 200 ezer forintos közigazgatási bírság szabható ki – sőt: jogi személy esetén a közigazgatási bírság akár egymillió forint is lehet.

A tájékoztatáson túl Mecsériné dr. Szilágyi Erzsébet jegyző arra is felhívta a lakosok figyelmét, hogy a tiszta és élhető város megteremtése, az itt élők egészségének megóvása céljából az avarégetéssel kapcsolatos előírásokat mindenki önként tartsa be.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek