EUR: 312,85 Ft
CHF: 275,80 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Egyéb Sopron

Pillantás a rácsok mögé

Dokumentumfilm a fegyházlelkészről

Az 5. BIDF (Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál) versenyfilmjeként mutatták be a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajos atyáról készült dokumentumfilmet. Az alkotást telt házas díszbemutatón láthatta a közönség először, és nemrég a Duna World csatornán is levetítették.


Butsy Lajos hét éve Fertőrákos plébánosa
Fotó: Greskovits András / bv.gov.hu

Dokumentumfilm készült a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön lelkészéről, Butsy Lajosról. A Balázs Béla-díjas filmrendező, Varga Ágota alkotása egy fáradhatatlan, saját útját járó, „pántokat feszegető” plébánosról szól. Az atya immár hét éve Fertőrákos község plébánosa és a Sopronkőhidai Fegyház és Börtön katolikus fegyházlelkésze.
A rendező nemcsak Lajos atya plébánosi munkáját, hanem az intézetben végzett tevékenységét is magában foglaló  életútját mutatja meg, amelyben szó esik isteni útmutatásról, szerencsétlen sorsokról, valamint emberi gyarlóságokról.

A stáb a börtönben három alkalommal forgatott
Fotó: bv.gov.hu

A stáb a börtönben három alkalommal, egyenként két-három napot forgatott. A misén és hittanoktatáson kívül felvettek egyéni beszélgetéseket, a zenei foglalkozások és a sakkszakkör munkáját is, amelyeket mind Lajos atya irányít és felügyel. A budapesti Aréna Plázában lévő Cinema Cityben megtartott díszbemutatón, majd a következő napon is telt házas vetítést tartottak, amelyek után közönségtalálkozó keretében kérdezhettek az alkotóktól és a közreműködőktől.
A filmet nemrég a Duna World csatornán is láthatta a közönség. A tervek szerint Sopronban szintén bemutatják a különleges alkotást.

Lajos atya intézetben végzett tevékenységével is megismerkedhet a néző
Fotó: bv.gov.hu

A nézők bepillantást nyerhetnek a rácsok mögé
Fotó: Greskovits András / bv.gov.hu

Kapcsolódó Cikkek