2019. november 13., szerda
Szilvia

Egyéb Sopron

Premier a Soproni Petőfi Színházban

Nagyszabású táncjátékpremier

Február 23-án 19 órakor tartják A szving meg a tangó című két részes táncjáték premierjét a Soproni Petőfi Színházban. A mű bemutatóját komoly előkészületek előzték meg.


Demcsák Ottó és Pataki András nagy hangsúlyt fektet az előkészületekre
Fotó: soproniszinhaz.hu

– Ebben az előadásban mintha tükröt tartana egymásnak Észak- és Dél-Amerika – mondta Demcsák Ottó, aki színpadra állítja A szving meg a tangó című táncjátékot a leghűségesebb város teátrumában. Hat nemzet: magyar, orosz, brazil, dél-afrikai, mexikói, olasz képviselője áll ki a Sopron Balett és a St. Pölten-i Europaballett koprodukciójában.
A játékteret Pataki András tervezte az előadáshoz. Szeretnék megidézni a két város, New York és Buenos Aires mulatóinak világát, ugyanakkor megfelelő szabad helyet kell biztosítani a táncosoknak, hiszen a fináléban például tizenhatan lépnek egyszerre színpadra. Mindemellett nagyon örül annak – és a produkció jelentős értékének tartja –, hogy a soproni Local Vintage Company zenekar minden alkalommal élőben játszik, és a díszlet kitalálásakor ezt nagymértékben figyelembe vette.
A történetről: miközben Európa a XX. század első nagy háborújába hajszolja magát, majd annak következményeit nyögi, Amerikában új világ épül: két nagyváros indul rohamos fejlődésnek – az északi féltekén New York, a délin pedig Buenos Aires. Hogy melyik lesz az új világ központja, még nem dőlt el. Ezt a kort idézi meg a táncjáték két része, amely itt is, ott is a mulatók világába viszi el a közönséget, ahol szól a szving meg a tangó. Bandaháborúk dúlnak, az élet keveset ér, s még az igaz szerelem sem kap sok esélyt. A szerelmi álmok romantikáját és a krimi fordulatait ötvöző táncjáték két eltérő utat mutat fel a világnak: a mindenféle hit nélküli fogyasztói társadalmat és egy szellemi-spirituális értékekben bízó másikat. Van választásunk.

Demcsák Ottó–Rovó Péter–Szakál Attila
A szving meg a tangó – Táncjáték két részben
A Sopron Balett előadása
Premier: február 23. 19 óra

Készül a háromszintes díszlet
Fotó: soproniszinhaz.hu

Minden csavarnak a helyén kell lennie
Fotó: soproniszinhaz.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • A Felvidéken járt Miklós Péter

  A Felvidéken járt Miklós Péter

  A felvidéki Selye János Egyetem novemberben rendezte meg VII. Nemzetközi Tudományos Szimpóziumát Többség–kisebbség együttélés címmel.

 • Fakutyával táncoltak

  Fakutyával táncoltak

  Hogy mi is a fakutya? Nos, mindenki úgy ismeri, mint a korcsolya és a szék keveréke, melyen ülve valaki egy vagy két hegyes bottal löki magát előre.

 • 40 zsák szemetet gyűjtöttek

  40 zsák szemetet gyűjtöttek

  A Zölden Szekszárdon és Környékén elnevezésű civil közösség az elmúlt hetekben többször is szervezett szemétszedési akciót a megyeszékhelyen…