2019. november 22., péntek
Cecília

Aktuális

Prüszkölésnél győzzön a józan ész!

A szülők és a dokik 80 százaléka szerint tök felesleges orvosi igazolást vinni, ha egy-két napra valami enyhébb betegséggel otthon marad a gyerek. A doktor gyógyítson, ne papírozgasson! Egy elszánt háziorvos harcot indított az elavult rendszer ellen – kiderül, több lesz-e holmi szélmalomharcnál.

Náthával miért kell igazolásért orvoshoz szaladgálni? fotó: Profimedia, Depositphotos Inc.

Döbbenetes dologra hívta fel a figyelmet egy kiváló gyermekháziorvos, aki a Házi Gyermekorvosok Egyesülete támogatásával nemcsak az ágazat szereplőinek, de a szülők és a gyermekek érdekeiért is küzd. Korausz Etelka állítja: az orvos munkaidejének – kapaszkodjanak meg – több mint felét (!) a felesleges igazolások kiadása teszi ki, de a szülőnek is vagy szinte leküzdhetetlen kihívást, vagy teljesen felesleges várakozást jelent, hogy be kell gyűjtenie egy „kár a pénzért” papírfecnit az iskola kedvéért.


Miről is van szó pontosan? Arról a tényleg elavultnak, ódivatúnak, dohosan életszerűtlennek tűnő szabályozásról, amelyen Európában már Magyarországon, Románián és Horvátországon kívül mindenkinek sikerült túllépnie: azon, hogy akkor is orvosi igazolást kell produkálni a suli számára, ha a gyerkőc egy sima (gyorsan múló) hasfájás (hasmars) vagy köhécselős, tüsszögős, enyhén taknyos nátha miatt szülői engedéllyel egy napocskát otthon tölt. Ami jellemzően vagy azt jelenti, hogy a szülő letelefonál, a doki meghallgat (nincs jobb dolga…), papírt gyárt, a szülő kivárja, vagy azt, hogy gyógyult gyermekével a fertőző „kollégák” között ücsörög, és nemcsak a papírért imádkozik, hanem azért is, nehogy valami komolyabb vírust benyaljon a csemete. Az egy-két napig iskolafelmentést kapó nebulót egyik esetben sem (nagyon) vizsgálja meg a fehér köpenyes.

Követhető? Talán. Érhető? Nehezen.


A Házi Gyermekorvosok Egyesületének 2017-es felmérése szerint a szülők és az orvosok több mint 80 százaléka felszámolná az értelmetlen és időhúzó, mondjuk ki: „fal” igazolgatást, és Korausz Etelka fel is vette a kesztyűt, a mozgalom élére állt. A doktornő az alapvető jogok biztosához fordult kérelmével, amelynek az a lényege, hogy tekintsük már végre nagykorúnak (értsd felelős szülőnek) a felnőttnek nevezett „18+”-os magyar állampolgárokat.

Korausz Etelka és a Házi Gyermekorvosok Egyesülete fontos küldetést vállalt fel. Azt szeretné elérni, hogy adott esetben a szülőnek is legyen joga igazolni, hogy a gyermeke beteg volt, azaz az oktatási rendszer teremtse meg ennek normális és észszerű kereteit. Az orvosok – lásd fentebb – elfogadják a szülőt szavát, tegyen így az iskola is! Minek technikailag közbeiktatni a dokikat, hogy pluszmunkával terheljük őket és a szülőket is?

A gyermekorvosok jogszabály-változtatást szeretnének elérni, hogy végre érdemi munkával tölthessék napjukat, ne pedig felesleges papírok kiállításával.

Persze nemcsak a levegőbe beszélnek, hanem megoldást is mutatnak. Az Emmi rendelete szerint az iskolák a házirendjükben tetszőleges mennyiségű napot engedélyezhetnek szülői igazolásra. Ennek ellenére ez általában mindössze tanévenként vagy félévente három nap, ami – tegyük a szívünkre a kezünket – nem elegendő. Az alapvető jogok biztosának hivatala és az Emmi oktatásért felelős államtitkársága egyeztetéséből kiderült: a Szakmai Kollégium Gyermek-alapellátás Tanácsa olyan szabályozási javaslatot tett le az asztalra, hogy a szülők számára álljon rendelkezésre 15 nap időkeret, de havonta maximum öt – szülő által igazolható – nap.

Ami egyrészt sokkal barátságosabban hangzik, de még ennél is fontosabb: megoldaná a feleslegesen leterhelt gyermekorvosok és a feleslegesen igazolásokra várakozó szülők problémáját.

Kétségtelen, hogy az Emmi és az iskolák többsége a tankötelezettség vasszigorába és a tanítási év védelmébe kapaszkodva nem repes a 15 napos ötletért, az ombudsmani jelentés szerint a „köznevelési jogszabályok semmilyen formában nem tartalmaznak időtartambeli megkötést a szülő által igazolható mulasztásra”. Bízzunk benne, hogy a felek az előremutató megoldásra törekednek majd, és nem tennék sóhivatallá a gyermekorvosi rendelőket. Hallgassunk a józan észre, és hagyjuk gyógyítani a gyermekorvosokat! Mindenki így jár a legjobban.

Kapcsolódó Cikkek

 • Folyamatosan fejlődik a közoktatás

  Folyamatosan fejlődik a közoktatás

  A köznevelés napja alkalmából a Lokál az Emberi Erőforrások Minisztériumának segítségével összeszedte az utóbbi években zajló legfontosabb intézkedéseket, amelyek a terület fejlesztése során mentek végbe.

 • Százéves italokat mentettek a tengerből

  Százéves italokat mentettek a tengerből

  Elképesztő rakománnyal jött fel a víz felszínére az Ocean X svéd merülőcsoport, akiknek 900 palack nedűt sikerült megmenteniük egy 1917-ben elsüllyedt hajóról.

 • Részegen ügyelt a radiológus

  Részegen ügyelt a radiológus

  Hatalmas lelki bánatában igen erősen felöntött a garatra egy radiológus Oroszországban, a gond ezzel csak az volt, hogy ezt munkaidőben tette.

 • A nap képe: Harci panda

  A nap képe: Harci panda

  Bemutatták a Belgiumban található Pairi Daiza állatkert 3 hónapos pandakölyök ikreit. A képen Bao Di, az ikerpár hím tagja látható, aki nyugodt nővérével ellentétben nagyon aktív, félelmetesen vicsorít a kis csöppség.